Secrets of Solomon – En grimoire och häxhandbok från den venetianska inkvisitionens domstolsprotokoll

Den senaste tiden har jag försökt att dyka ner i grimoiretraditionen framförallt inspirerad av Jake Stratton-Kent och Grimorium Verum, läst hans böcker och försökt följa med i hans diskussionsgrupp på facebook, Attendants of Andrasteia och även Aaron Leitch grupp Solomonic – Secrets of the Magickal Grimoires.

En dag såg jag att Joseph H. Peterson sammanställt och översatt Secrets of Solomon och den hade sådan attraktionskraft på mig så jag beställde den direkt då den kom ut.

Det är en praktisk och häxvänlig grimoire. Den fyller luckorna mellan folktro, häxprocessernas domstolsprotokoll, och praktisk och teoretisk magi. Även mellan medeltida magi och modern häxkonst och Wicca. Vad inte att gilla?

Unikt med den är också att den vänder sig till både manliga och kvinnliga utövare och åberopar både Gudens och den Högsta Härskarinnans (Gubernatrix altissima) auktoritet, troligen Amalthea då väsen och andar som åberopas i boken kallas Amalthai, vilket det också är lite speciellt och intressant.

Något annat som är spännande är att Gerald Gardner, grundare och far av den moderna wiccarörelsen, hade den här boken i sitt bibliotek och hans manuskript är ett av de Peterson använt sig av för att sammanställa den här färdiga boken.

Metoderna i boken är mer enkla och okonstlade än vad man hittar i texter som Key of Solomon proper, Sworn Book of Honorius eller Sacred Magic of Abramelin the Mage. Den förlitar sig kraftigt på naturliga ingredienser som har sympatetiska egenskaper med de mål man söker uppnå. Besvärjelserna är oftast korta och enkla att memorera och uppenbarligen sjungna.

Hur som. Den här grimoiren är den första jag fått lust att verkligen arbeta med just då den är så praktisk och användbar och ligger så nära det jag redan gör och jag hade tänkt mig att dela med mig av mina försök på min blogg om det kan vara till hjälp för någon annan som också är sugen att hänga på.

Podcast Glitch Bottle #032 The Secrets of Solomon with Joseph H. Peterson

 

 

 

~ av Bappho på november 4, 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: