Petit Etteilla

Vårtider, ”starta nytt projekt”-tider. När dagarna blir längre och dygnet får mer ljusa timmar att göra av med så växer också lusten att starta nya större arbeten. Det är inte bara frön som ska sättas i jorden, få näring och börja växa. Huvudet behöver också sitt och det finns massor av nytt att lära sig.

En av de saker jag planerar att äntligen få tid att lära mig är att läsa och tolka Petit Etteilla-korten. Det finns tyvärr inga böcker att beställa och läsa för oss som inte läser franska, så det blir att lära sig det på alldeles egen hand. Har man råd så finns korten numera att beställa med engelsk text på själva korten från Game Crafter, vilket kan vara en bra idé om man inte vill lära sig en massa ord på franska. Själv har jag bara originalen.

Anledningen till att jag vill lära mig att läsa Petit Etteilla är för att de är själva moderkorten inom kartomantin. Det här är systemet som de flesta andra system är byggda på så genom att börja från början, bygga från grunden så kommer jag få mer kött på benen när jag tar itu med alla andra spåkortsvaranter även om de utvecklat sig till att bli helt egna system i sig.

Alltså, 1770 skrevs den första handboken (Etteilla, ou manière de se récréer avec un jeu de cartes) i hur man spår i spelkort av en fransk kartomantiker vid namn Etteilla (Etteilla var en pseudonym av Jean-Baptiste Alliette). Ingen vet med säkerhet om han själv uppfann detta system men det är troligast, även om han själv påstod att han hade lärt sig det av en Italienare, men som alltid ger det mer trovärdighet om man säger att något är gammalt.

Han gav sedan ut den här leken med stödjande ord kring kanterna så att man bättre skulle lära sig hans metod.

Hur som helst, denna bok inspirerade och öppnade en flod av system och lekar som baserades på hans teknik hur man divinerar med en vanlig piké-lek, 32-kortslek som var den vanligaste leken man spelade kort med.

Jag vet att Caitlín Matthews hade en kurs i hur man läser dessa kort för några år sedan, men vet inte om den fortfarande går att få tag i, så det är antagligen bara att börja från början och harva av egen kraft och först förlita sig på det lilla häftet som kommer med korten. Ibland önskar man att man hade lite mer språkkunskaper.

Jag har börjat med översättning av korten inne på min kartomanti-blogg och jag kommer sedan att lägga upp hur man läser dem.

kartomanti.wordpress.com

 

~ av Bappho på april 23, 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: