Människoroten RASKOVNIK – Hästkummin

Nästan alla har ju hört talas om den välkända och beryktade Alrunan som magiskt kan användas till nästan allt, men det finns andra rötter som också är mytomspunna och höljda i mystik p g a sin människoliknande form och som sägs vara minst lika kraftfulla magiskt. T ex Raskovnik.

Så här kan man läsa om den på sidor på nätet där den säljs:

Raskovnik öppnar alla lås och dörrar, allt från verkliga lås till dörrar i olika skeenden i livet då du känner att du sitter fast eller har problem du inte kan lösa. Perfekt när man hamnat i ett dödläge.

Den skyddar mot alla faror, olyckor, speciellt effekten från negativ magi då den ger ett starkt försvar. Den ger framgång i arbete, ger välstånd, respekt, rikedom, prestige, ära popularitet och framgång i näringslivet.

Den är bra för din hälsa, kärlek, fertilitet och lycka.

Det finns manliga och kvinnliga rötter och är bäst att ha i par. När de paras ihop är den bra för hela familjen.

Raskovnik plockas på natten vid fullmåne i juni. Det sägs att ovan mark kan du bara se en nagel, roten ligger djupt i jorden. Inte alla kan hitta denna växt, bara de med rent hjärta.

Så vilken planta kommer då denna rot ifrån, jo, Hästkummin, Laser trilobum, Siler trilobum, Peucedanum officinale L., Laserpitium trilobum, Laserpitium siler.

Raskovnik används i nästan hela östra Europa (Serbien, Bulgarien, Makedonien, Ryssland, Polen, Bosnien Kroatien, Montenegro, Slovenien etc. ) Den kan hittas i den bergiga regionen i östra Serbien: Homolja, Rtanj, Suva bergen, liksom torra områden. Växer på torr, stenig mark, branta sluttningar, torra fjällängar. Även i bergen i södra Europa, Balkan, Anatolien, Kaukasus.

I folkmedicinen användes örten mot ormgift, för att hjälpa matsmältningen, för att behandla kärlsjukdomar, ledvärk, gikt, ischias, manlig impotens, stelkramp, astma, vattusot, epilepsi, gulsot, behandling av sår. Den användes i gynekologi för att stimulera menstruation och som preventivmedel. Växtens saft användes som ögondroppar, eller för behandling av grå starr. Ett avkok användes för återhämtning vid psykosomatisk utmattning.

Själv har jag inte haft nöjet att lärt känna denna rot ännu men fick en påse med frö som påskpresent av en vän så de står och väntar på att få växa i krukor utomhus.

 

~ av Bappho på april 19, 2017.

2 svar to “Människoroten RASKOVNIK – Hästkummin”

  1. Vad kul att höra om denna rot! Hoppas du uppdaterar så man får veta hur det går! 🙂

    • Ja, jag är så glad att jag lyckades få frön. Nu är det bara att hoppas att jag har tillräckligt gröna fingrar så jag får dem att gro och växa också 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: