Lyxig solvändargröt

94a3eab7-8107-45d8-a257-ce74292ca486_zpse3af0740

Det nya solåret ska förstås firas in med den godaste solgula julgröten. Passar både på julbordet, förfädersaltaret eller att hänga upp som en gyllengul grötring till soljungfrun. (Se inlägg Sol bland Noider och Nomader.)

Ingredienser:

2 dl grötris
5 dl vatten

1 påse saffran
1 tsk socker
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk Cointreau
Rivet skal av 1 klementin

1 burk mandariner
Saft från 1 klementin och 2 blodapelsiner
1 dl socker

3 dl grädde
4 tsk socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk apelsinblomessens

Koka upp 2 dl risgröt i 5 dl vatten, låt stå på låg värme, ettan i 25 minuter.

Saffranet stötes fint tillsammans med en tsk socker samt utröres i 1 msk Cointreau tillsammans med vaniljpulvret och det rivna skalet av klementinen.

När riset svalnat blandar du ner mandarinerna, saften av 1 klementin, 1 blodapelsin, 1 dl socker och saffransblandningen. Låt stå ett halvt dygn i kylen så att riset får dra in smakerna riktigt ordentligt.

Vispa grädden löst med 4 tsk socker, 2 tsk vaniljsocker och rör sist ner apelsinblomessensen. Ta fram saffransriset, ha i ytterligare 1 msk Cointreau och saften av ännu en blodapelsin. Rör om. Rör sedan ned grädden. Låt stå minst ett halvt dygn till. Serveras riktigt kall!

~ av Bappho på december 27, 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: