Hilda – farmors mor

Hilda Maria Lind var min farmors mor. Hon dog i difteri när hon var 26 år gammal då min farmor var nyfödd. Det är i år exakt hundra år sedan nu och vi ska snart fira min farmors 100 års dag.

Hilda och hennes syster Tea föddes på Öland. De stod varandra nära och flyttade tillsammans till huvudstaden för att söka jobb. Hilda fick jobb i en mjölkaffär där hon sedan träffade min farmors far Felix som körde mjölkvagnen. Tea jobbade i ett stånd där hon fick problem med en efterhängsen karl så hon fick fly till Amerika.

Ett par veckor innan Hilda dog skrev hon ett brev till sin syster i Amerika. Det finns bevarat. Även ett brev från Hildas morbror Rudolf till Tea där han berättar om systerns död. Tänkte dela med mig av dem här eftersom det är ett ganska rörande livsöde, för Hilda och min farmor och även för mig. Något som hände för länge sedan men som ändå har påverkat generationer efter.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Hilda Lind

Skogshill den 7/8 1914

Kära syster Tea. Jag kan omtala för dig att jag har hälsan. Felix å Märta också, fast Felix är ute och är mobliserad. Det är ej för roligt må du tro. Jag och Märta reste hit i dag 8 dar sedan, och i Tisdags reste Felix ut. Lägenheten står tom. Dom går hem från Svedenborgsgatan och ser efter lite, men det är ej att begära att dom skall hinna att vara där så mycket. Vi har sagt upp lägenheten till 1 Oktober och hyrt har vi inte gjort ännu och jag vet ej hur och var det blir ännu. Detta är det 3dje brevet jag skriver till dig men ej fått något svar från dig. Jag har inte talt med någon bekant annat än med Hilma. Julle är ute å är mobliserad han likväl som Felix. Märta har det bäst. Hon förstår ej något ännu lilla stackarn. Hur svårt vi får vänta hem Felix vet ingen, kanske aldrig. Moster hon har jämt göra med sina höns och kycklingar och matbestyr hela dagarna. Moster undrar om det skulle vara något att göra för henne om hon skulle resa till Amerika till dig och hälsa på ett tag. Moster hälsar dig så mycket. Hon träffade morbror i Måndags i Stockholm för Evert, hennes minsta son har varit här ute en tre veckor hos moster. Jag skriver brev hem i veckan till Öland. Jag har nu inget nytt mera att tala om för denna gång utan slutar med många kära hälsningar från mig och min familj, samt moster morbror hälsar dig så gott.

Tecknar din syster Hilda Lind. Adressen vet du förut. Svar väntas, adjö. Hoppas att du skriver svar, när du får tid till det. Märta hälsar.

IMG_20140315_0002

Skogshill d 25 aug 14

Kära Tea!

Jag vill nu åter söka träffa dig på denna väg då du är så långt bort. Här är tråkigt, mycket tråkigt må du tro. Händelserna utveckla sig så hastigt. Allt, allt är så motigt. Om du fått mitt förra brev så har du sett hur det såg ut för tre veckor sedan. Vad detta papper kommer att meddela dig kommer du nog i likhet med oss att tro att ej är sant, jag kan ej tro det än fast jag själv levt med i det. Jag skall tala om för dig att Hilda sjuknade i difteri åtta dagar i fredags och svävade hela veckan mellan liv och död. I lördags d 22 syntes hon bli bättre men i söndags den 23 aug kl 7 em utandades hon sin sista suck. Din syster är ej mer. Hilda är borta, borta från Felix från Märta och från oss. Det är ofattbart grymt att hon skulle ryckas bort då hon bäst behövt leva för sin lilla flicka. Hon föll som ett första offer för mobliseringen. Hon var söndagen före innan hon sjuknade, ut till Waxholm till Felix och blev enligt vad som tros, smittad på båten av folk från Gröndal och klen som hon var sedan hon fick flickan tog det henne med detsamma. Märta är nu hos Felix föräldrar. De har tagit sig an henne. Felix var vid regementet så hon fick ej träffa honom innan hon dog. På torsdag 27 aug kl 2 skall hon begravas och jag skall vara med och sänka henne till den sista vilan. Ja kära Tea. Födas och dö, så är livets gång, blott det att livet ej hunnit sätta sin lidandes stämpel på Hilda, är för mig en tröst. Hon har kämpat ut, nöd och lidande nå henne ej mera. Av glädje har livet, i dessa tider så litet att bjuda på, så hon har intet förlorat. Det är svårt för oss efterlevande, det är sant, att skiljas vid henne. Det är så mycket jag ville säga, men jag kan ej. Jag hoppas du förstår mig, vänskapsbanden voro starka, mig var den sista hon sökte för att bringa hennes sista hälsning till hennes kära.

Hälsningar från oss   Rudolf

Hilda & Tea

Hilda & Tea

~ av Bappho på mars 15, 2014.

Ett svar to “Hilda – farmors mor”

  1. Åh vad roligt att hitta så gamla brev även om nyheterna var tragiska i det sista. Släkthistoria och ja all historia som handlar om kvinnor genom tiderna tycker jag är intressant att läsa om, både i romaner och mer faktabaserat. De var väldigt vackra Hilda och Tea. Tänk att försöka få till en sådan håruppsättning varje morgon, jisses vilket jobb!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: