Ruumiin mullat

Jag läser fortfarande samma bok, Bland Noider och Nomader av Erik Therman och har kommit till kapitlet >>Ruumiin mullat>> – En form för människooffer, och som handlar om likgift, kyrkogårdsmull och döingsben. Så pass intressant så jag funderar på om jag ska spela in när jag läser kapitlet och sedan lägga upp här (om det är lagligt förstås). Vi får se hur jag gör.

Om jag förstått det rätt så använder man det här likgiftet på så sätt att man ger det till ett tilltänkt offer som därigenom vigs till djävulen/de döda/dödsriket/underjorden och på så sätt vinner man själv stor makt och rikedom och andra fördelar i livet. Helst bör det givas åt någon släkting eller någon person av rang eller stånd.

Giftet förvaras vanligen utspätt i någon vätska i butelj men förekommer även i pulveriserad form. Det givas i kaffe eller spritdrycker eller inbakas i smör eller ost.

Det mest fruktade giftet erhålles från likets hud. Liket bör ha legat i jorden ca åtta månader.

”Då den döde legat en tid i jorden begynner hon svettas och svetten bildar ett skal av mögel utanpå huden. Detta mögel avskrapas och buteljeras. Den som dricker därav blir med detsamma maktlös. Han känner svåra bränningar i magen, därpå stiger svedan upp mot bröstet och >>förtrollningen>> slår sig sedan antingen på hjärtat, lungorna eller hjärnan. I regel blir den förgiftade vansinnig och avlider vanligen inom kort.”

Ett svagare slag av trollpulver fås av mull, varmed liket kommit i beröring. Ett tredje mindre vanligt slag av giftet erhålles av likets ben som stötas sönder och pulveriseras. Den som dricker av detta slags gift anses torka bort och på så sätt avlida.

Den som äger och nyttjar likgift har ingått ett förbund med djävulen eller dödens makter och måste sända offer för att få makt och rikedom i utbyte. Gör man inte det så blir man själv ett offer för giftet och makterna.

Det finns ett liknande medel. I en del myrar finns en mask som är giftig. Den fångas och läggs i en ask med russin och ges till ett tilltänkt offer. Den som utfört dådet har då ingått ett förbund med myrmaskens rådor och offrar till dem. Kanske det är en mer äldre sed som sedan blandats ihop med användandet av kyrkogårdsmull och döingsben.

~ av Bappho på januari 20, 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: