Sol bland Noider och Nomader

1527106_10201735744168494_1841553195_n
Jag har plockat fram en gammal bok efter min farfar som jag läste som ung men som jag nu tänkte läsa om med nya ögon. Boken heter Bland Noider och Nomader och är skriven av Erik Therman, 1940. Erik Therman vistades periodvis i Lappland och levde då bland fjällens nomadsamer och i den här boken beskriver han sina upplevelser och delar med sig av de berättelser han fick till sig.

På sidan 48 beskriver han ett sorts soloffer i form av frusen gröt. Så här berättar han:

”Utanför Valkeapääs kåta hänger en  gulaktig rund skiva i en dvärgbjörk. Skivan har ett hål i mitten, och månstrålarna och solstrålarna kunna falla rätt igenom det hålet. Den runda skivan består av ett slags gröt som fått sin form av grytan (pahtans) runda botten och sedan lagts i snön för att frysa sig hård. Lägret har varit här redan före jul, och när det skall flytta blir skivan alltjämt kvar i dvärgbjörken för att ätas av solens strålar.”

Det står också (han citerar Holmström-Harva, Lappalaisten uskonto), ”Då Norges lappar offrade till solen, placerade de vid offerplatsen invid gudabilden ett träd, vars topp formades cirkelrund.”

Även, ”Enligt flera källor fira lapparna årligen en stor solfest vid midsommar, under årets ljusaste tid. De offra till solen för växtlighetens och renskötselns framgång. Norges lappar hänga då till soljungfruns ära upp blad eller gräsringar som de kalla solringar. Då koka de även en med smör uppblandad mjölgröt som de kalla solgröt och som de äta till solens ära.”

Jag har också läst om ringar som flätades av björkkvistar och band som man antingen hängde upp eller lade offret i.

1012234_10201746692242189_1444331977_n

Detta får mig att tänka lite på våra egna gamla seder, som t ex julstängerna där man också kan hitta solsymbolen och midsommarstången såklart, eller våra jultoppar och julrönnar där också trädtopparna binds ihop.

Även om det är olika folk och olika traditioner så bor vi och har bott på samma plats och i samma naturförhållanden i en lång lång tid, så jag tycker om att jämföra och fundera.

Och gröt som offer till juletid, varför inte bjuda både tomten och soljungfrun, då längtan efter solen är som störst!

DSC_0714

~ av Bappho på januari 18, 2014.

Ett svar to “Sol bland Noider och Nomader”

  1. […] Det nya solåret ska förstås firas in med den godaste solgula julgröten. Passar både på julbordet, förfädersaltaret eller att hänga upp som en gyllengul grötring till soljungfrun. (Se inlägg Sol bland Noider och Nomader.) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: