Sjuda och sejda.

Sejden har alltid lockat mej till funderingar och tankar. Fantasieggande, plus att vi inte helt vet hur den gick till, om den nu vill säga alltid utövades på samma sätt, vilket inte är särskilt troligt. Personligen så tycker jag att de beskrivningar vi har ger lite olika bilder, allt från framtidsskådande till ren trolldom. Min favorit är dock berättelsen om Kotkel och Grima som sejdar dödsbringande stormar och sjunger lika dödsgivande men fagra locksånger vid Hruts tun.

En av de saker jag funderat över är själva hjället och varför det var viktigt, så jag sökte runt för att hitta liknande företeelser på andra ställen. Bl a hittade jag en beskrivning från ett finsk-ugriskt folk där man byggde upp ett hjälle där shamanen sedan satt och hamnade i trans. Under hjället hade de en gryta puttrandes på en eld, där de kokade offer till andarna. Kött av olika slag och växter som hjälpte shamanen till trans.

Det finns kopplingar gjorda mellan orden sejd och sjuda och mellan sjuda och offer och offerdjur, vilket poppade upp i mitt minne och jag tänkte på berättelsen om Torbjörg lillvölva och maten som ordnades till henne. Hjärtan från alla levande djur som fanns ikring. Var det till völvan själv, eller ett offer till andarna? Det har även hittats bolmört och cannabis i gamla kvinnogravar som kan ha tillhört völvor. Tanken går även till Roy Bowers och hans användning av kitteln..

Även om det aldrig funnits någon puttrande gryta under sejdhjället så tycker jag att det är en idé väl värd att pröva, bara jag lyckas bygga ett hjälle som håller då förstås. Jag vill ju inte drutta ner och bränna rumpan 😉

weather-magic2

~ av Bappho på maj 5, 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: