Häxor, maror, varulvar och vampyrer.

Dessa väsen är mer besläktade än vad många tror. Folkliga idéer som går in i varandra och är ibland så lika att man inte kan skilja dem åt. Man kan t o m förenkla det så pass och säga att det är en och samma sak, fast ändå inte, men på ett annat sätt.

De tillhör de farliga döda, de hungriga och törstiga. De som dött en onaturlig död. Inte blivit begraven på rätt sätt. De som hatat eller älskat så mycket att deras håg håller dem kvar.

Det finns också farliga levande. Ibland redan från födseln, om de fötts med de rätta tecknen. Dessa blir extra farliga döda när de en dag dör. Det finns också farliga levande som slåss mot andra farliga levande och mot de farliga döda. De gör gott fast de fortfarande förstås är potentiellt farliga.

Med farlig menas att de vill åt den vitala livskraften, det kan vara från människor, boskap, grödor eller mat och dryck.

Nu tecknar jag en väldigt enkel bild, tänk er ”streckgubbe”, skelett, bara de vita benen.

Dessa alla tre kategorier kan ibland röra sig i grupp, i samma grupp. De levande reser iväg och ansluter sig till de andra med en del av sin själ medans kroppen ligger kvar orörlig som död.

Då träffas de vid utkanten av byn där den odlade marken slutar och den vilda tar vid, eller vid korsvägar. De rör sig nattetid och speciellt vid den mörkaste tiden av året. De festar och dansar och de goda farliga levande slåss mot de onda farliga levande och döda. Och om de hungriga och törstiga vinner så springer de in i byn och besöker de boendes källor, dricker upp deras vin och äter deras mat.

Ibland springer de som hungriga vargar och suger musten ur boskap och som stora virvelvindar slår de ner och förstör skörd och grödor.

Om man tar en etymologisk titt på dessa väsens namn och titlar så hittar man oftast något som har med hunger och törst att göra eller ett glupskt djur som varg eller en beskrivning på något uttorkat och svultet. Det är för att man sett på det levande och friska som något fuktigt och blött och det sjuka, döende och det döda som uttorkat. Se t ex ordet sjuk som kommer från det latinska ordet siccus som betyder torr.

Det som är farligt för oss levande är när det döda återvänder och förtär vår livskraft, när det levande känner avund och livnär sig på det som är vårt. När längtan och begär får både det levande och det döda att vandra och då det medvetet eller omedvetet fäster sig vid oss och suger vår kraft.

 

Källor:

Between the Living and the Dead av Éva Pócs
The Night Battles av Carlo Ginzburg
Ecstasies: Deciphering the Witches’ Sabbath av Carlo Ginzburg
Shaman of Oberstdorf: Chonrad Stoeckhlin and the Phantoms of the Night av Wolfgang Behringer
Phantom Armies of the Night – The Wild Hunt and the Ghostly Processions of the Undead av Claude Lecounteux
The Return of the Dead – Ghosts, Ancestors, and the Transparent Veil of the Pagan Mind av Claude Lecounteux
The Vampire – A Casebook editerad av Alan Dundes

Demon, Spirits, Witches 1
Communicating with the Spirits

Demon, Spirits, Witches 2
Christian Demonology and Popular Mythology

Demon, Spirits, Witches 3
Witchcraft Mythologies and Persecutions

~ av Bappho på oktober 27, 2012.

2 svar to “Häxor, maror, varulvar och vampyrer.”

  1. Hej, jag hade för mig att du tipsade om ett svensk bokförlag som skrev om jbl.a varulvar i follktron, men kan inte hitta det alls nu, har jag drömt ihop det eller kommer du ihåg vilket det var?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: