Taklök

(Sempervivum tectorum)

Bevarar det den växer på, mot brand och blixtnedslag. 
Culpeper; ”lika bra som en brandförsäkring”, säger man i Wiltshire.

Taklök (Sempervivum tectorum)

Taklök (Sempervivum tectorum)

I Somerset skyddade den inte bara mot blixt och brand, utan även mot häxor, även så, på Isle of Man där man gärna hade den växande så nära dörren som möjligt.  Även dasset skulle skyddas av taklöken. I Rom var plantan Diopetes, fallen från Zeus, för att skydda husen från hans blixtar.

Denna tanke, skydd mot eld, har förökats och inkluderat annat, så på vissa ställen ansåg man att taklöken även skyddade mot hetta om man smörjde in händerna med dess juice. Därför använde man den också som ett skyddande medel, efter man hade bränt sig och även mot sjukdomar man ansåg eldiga.

Ett romskt botemedel för ringorm är att koka taklöken och sedan badda det utsatta stället med medlet. Mot bältros kokade man växten i grädde tillsammans med hår från svansen på en svart katt och smörjde tre gånger per dag. I Balkan använde man juicen mot skorpionbett.

Den har också ansetts vara en långt liv-, tur- och lyckoplanta. Man tog också stammarna på blommorna och gjorde ett kors av dem och hängde upp över stalldörrarna som en förebyggande åtgärd. I England (Conway) ansågs dock själva blommorna oturliga så man skar bort dem innan de hann blomma.

Om man gräver upp växten, från taket eller sin trädgård så för man in otur och trubbel till huset.

Det finns en enstaka, lite udda Bretonsk vidskepelse som säger att om en man stoppar en taklök uti sin ficka, och får en flicka att lukta på den, så börjar hon att älskt springa efter honom.

Den har också använts vid kärleksdivination i Amerika. Man sticker två plantor i en mur och döper dem efter mannen och kvinnan. Om de två plantorna börjar växa mot varandra, kommer paret att älska varandra.

Källa: Elsevier’s Dictionary of Plant Lore av D. C. Watts

~ av Bappho på augusti 11, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: