Hagstones

Eftersom vädret varit bromshett här hemma så tog vi en kort tripp till sköna havsbrisar och besökte mitt gamla stenplockarställe. Där kan man plocka flinta, skiffer, stenkol och förstås ”hagstones”, stenar som havet gjort hål i.

”Hagstones” har ansetts skydda både människor och kreatur från onda makter. Den ger även lycka och hälsa och ser man genom det lilla hålet så kan man skåda in i andra världar, kanske se en häxas riktiga anlete eller andra förhammade väsen. Det engelska ordet hagstones sägs komma från att den ansågs skydda mot nattmaran, natthaggan och de brukade hänga stenen vid huvudändan av sängen.

Idag var det min dotter som hade all tur och hittade flera håliga stenar, bl a bumlingen ovan. Smart som hon var så satte hon genast ett pris på sina stenar och lät mamma köpa dem 😉

På tyska kallas dessa stenar Hühnergott och som på svenska blir ungefär, hönsgud. Detta beror på slavisk folktro och tron på Kikimoran som är ett slaviskt kvinnligt väsen som gärna bor bakom spisen eller i källaren och är någon man inte vill ha i huset. Som skydd mot Kikimoran och att hon inte ska tjuva äggen från hönshuset så hänger man upp just sådana här ihåliga stenar, därav namnet Hühnergott.

Bland östslaver kallades stenen skotij bog, boskapsguden, som också var Veles/Volos (ja, tänk, han dyker då alltid upp som gubben i lådan än vart jag går och står och läser) och den hängdes som beskydd på boskapen eller i ladugårdarna.

~ av Bappho på juli 4, 2012.

Ett svar to “Hagstones”

  1. Vilket fynd, den var väldigt vacker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: