Grimbart Grävling är död!

Vi hittade den här stora vackra skönheten nyligen påkörd efter vägen och vi bestämde oss snabbt för att försöka göra ett försök att ta rätt på hans skalle. Jag blev riktigt förvånad när jag bar in honom i bilen, gudars så mycket en grävling väger, de måste vara gjorda av sten. Men fin, fin, fin var den. Så sorgligt att de är ett sånt lätt offer för trafiken. De är ju inte så snabba och inte ser de så bra heller.

Än hur sorgligt det är att hitta ett förolyckat djur så är det samtidigt faschinerande att få se ett vilt djur på nära håll, att få känna hur det känns att klappa dem. Grävlingar har riktigt tjock päls på ovansidan, men under på mage och armar är det riktigt glest, vilket får armarna att nästan se mänskliga ut på något sätt. Som ett par riktigt håriga mansarmar. Rejäla tassar och klor har de.

Eftersom vi är nybörjare och noviser på att ta rätt på döda djur och ingen i familjen jagar så bestämde vi oss för att bara ta rätt på skinnet från huvudet, själva skallen och klorna. Eftersom jag är så blödig så gjorde min son grovjobbet medans jag blundade, men kokningen av huvudet och skrapning av skinnet blev mitt jobb. Typiska könsroller 😉

Jag planerade först att koka utomhus, men eftersom mössen ätit upp sladden till spisplattan så fick jag använda köket. Men med några knippor dill så förvandlade jag  det ganska makabra till något som luktade mat istället (Märk väl, detta gäller dock inte kokning av penisben. Har du en känslig nos som jag, som har svårt att glömma en doft. Koka penisben utomhus!!)

Tyvärr så nöp kråkfåglarna fötterna bakom ryggen på mig, så jag fick inte tillfälle att lära mig att ta rätt på klor och när det kommer till skinnet så fick jag lära mig att det är väldigt viktigt att ha bra verktyg och vassa sådana. Jag vet faktiskt inte om jag lyckas få det bra alls. Nästa gång tror jag att jag ska spänna upp det eller spika upp det uppspänt på en vägg i solen i skydd av regn.

Jag kokade huvudet tills den första tanden trillade ur. Då fanns det fortfarande en del kött och senor kvar så jag bestämde mig för att lägga huvudet utomhus istället för att koka vidare och göra det skört. Med tanke på vad som hände med tassarna så band jag fast huvudet (och en nackkota)  i en gammal järnkittel med ståltråd.  Både katter och fåglar är där och försöker bära iväg det, så det var tur. Nu är det bara att vänta och se, hur lång tid det tar innan det blivit rent och fint.

~ av Bappho på juli 3, 2012.

5 svar to “Grimbart Grävling är död!”

  1. Mycket, MYCKET intressant och spännande! Följer gärna det fortsatta arbetet. Jag har själv ingen som helst erfarenhet men vill gärna lära mig med tiden. Gärna då när jag inte bor i lägenhet.. Dessutom finner jag det speciellt med grävlingar. Så vackra och kraftfulla.

    En fråga, om man spänner upp skinnet mot väggen, kommer det inte fullt med insekter då? Eller är det det som är meningen?

    • Ja, det kommer en massa insekter. Spyflugor i flera olika storlekar. De kom så fort jag tog Grimbart ur bilen. Elijah satte på sig hörselskydd för öronen när han flådde för att de kröp på hans öron 😉

      Anledningen att jag tänkte att det var bra att spänna upp på väggen var för att det tar tid, i alla fall utan bra verktyg, att skrapa bort allt från skinnet. På så sätt håller man det utsträckt när det torkar och får skydd från väta, och i bra söderläge så att solen hjälper till att torka. Insekterna gör säkert sitt, men det är samtidigt lite läbbigt med spyflugelarver :-/

  2. Man kan med fördel spänna upp det skinnet på väggen så att flugor och sol äter och torkar det. Om man inte vill att det ska vara mjukt behövs då ingen garvning.

  3. Effektivaste sättet att göra rent skallar/ben lär vara att lägga dem i en myrstack ett par dagar. Har inte testat själv, men en bekant berättade att hon gjort rent en skalle på det sättet. Blir minutiöst rent och helt vitt sa hon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: