Ädelgranar bland rödgranarna

Jag tog en ny avstickare när jag cyklade min vanliga runda igår, smet runt en vägbom och följde en gammal väg som inte används av bilar idag. Den förvandlades till en vanlig skogsväg som till slut delades i två och där bestämde jag mig för att stanna. Jädrans vad fina granar de har här, tänkte jag. Yviga och solfjäderformiga. Och är det inte något lärkliknande där framme. Konstigt, hur hamnade den här?

Idag tog jag samma väg och blev stirrandes på dessa granar. Vad grå stammen är. Och grenarna hänger inte. Jag tog mig en närmre titt och upptäckte då ganska lätt att det inte var någon vanlig gran. Men vad är det då?

Jag googlade en bra stund innan jag hittade något som stämde med hur barren växer. Abies grandis, Grand Fir, kustgran på svenska. Tydligen en gran vi bara provat att odla i allra södraste Sverige enligt google.

Om det nu är den, hur hamnade en massa exemplar, till synes, vilt växande sådana granar här i denna skog, mitt ute i ingenstans? Vem vet, det har kanske funnits en gammal gård här med tillhörande park. Fantasin skenar iväg och jag ser inre bilder av en svunnen tid. Det fanns ju ett lärkträd där borta. En och annan vit rosbuske. Och det där, ser inte det ut som jättestora buskage med krusbär?

Hur som helst. Det kryllar av små bebisträd under de stora så jag har tagit med mig ett par hem som ska få bo i min egen lilla park här hemma på gården. Och är det en Grand Fir så har Indianerna använt grenarna som rökelse och kådan som salva, så jag får väl pröva jag också.

Och känner någon igen trädet från bilderna så får ni gärna kommentera och berätta vad det kan vara för sort, utifall jag googlat fel.

~ av Bappho på juni 21, 2012.

Ett svar to “Ädelgranar bland rödgranarna”

  1. Härligt att se! 😀
    Skulle också vilja ha trädgård eller mark att plantera på.

    –Jenny L

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: