Paddan

Förra veckan gick i paddans tecken. Det blev brått ner till sjön för parningslek och äggläggning. Man hör ofta om grodors skönsång men paddor kan också sjunga riktigt vackert. Jag vet inte hur länge paddor parar sig, men jag upplever att det sker ganska raskt och att man får vara uppmärksam så att man inte missar spektaklet. Det låter nästan som om vattnet kokar mellan vassruskorna. Här har jag fångat en liten sjungande krabat som precis tagit sig upp ur ett hål där det  säkerligen var ett tiotal paddor som lekte ormgrop.

Paddor och grodor har ansetts heliga och det har funnits ett tabu att skada dem eller göra dem illa. Detta eftersom de osynliga gärna uppträder i grodgestalt, allt ifrån vättar till gårdsrået eller de döda. Även levande kunde bli förtrollade eller förhammade till en grodas gestalt. Under medeltiden ansågs de därför tillhöra Pockers Följe. När bonden gör sin slåtter är han därför extra aktsam och ber henne hövligt att flytta sig genom att hedrande säga, ”jungfru, jungfru lilla..”

Den här lilla krabaten blev påkörd och dödad av två fyrhjulingar strax efter att fotot togs. Inte alla kan respektera naturreservat och lekande paddor tydligen.

”Sägnen förtäljer om en dräng, som var nära att skada paddan med sin lie, huru han sedan blef bjuden till gäst hos bolvätten, som höll barns-öl. Men han hade liten glädje af gillet; ty öfver sig i taket såg han en tung qvarnsten, hängande på ett hufvud-hår. >>Så rädd som du är,>> sade vätta-qvinnan, >>så rädd var jag ock, när du höll lien öfver mig i gräset.>> (Wärend och Wirdarne)

Hittade det här litauiska tecknet som ska vara ett tecken för både häxa och läkare, om jag lyckats översätta texten rätt. Det ska föreställa en Krupa, som betyder padda. Och det kan man ju se ganska tydligt.

~ av Bappho på maj 11, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: