Mossplockning

De har hotat med kallare väder till helgen så jag planerade en liten längre tripp. Först åkte vi söderut till en gammal engelsk park för att plocka ekmossa som fallit till marken vid höstens och vinterns alla blåsväder. Det är torrt i markerna nu och lättplockat så jag fyllde hela korgen full. Nu ska jag bara tillverka något nät av tråd så att jag kan hänga upp mossan över ett större rökelsekar för att röka in den ordentligt med goda hartser. Det blir mumma.

Jag hittade också lite kåda av balsamgran och lärk och grävde upp en liten lärkplanta som ska få flytta hem till mig i min trädgård. Det fanns en hel del nersågade delar av ädelträd så jag ska nog återkomma snart för att hämta hem lite material för mitt snideri-pyssel också.

Sedan for vi norrut igen efter att ha intagit middag vid grillen för att besöka Bergahögen, stigvägen. Det var finare där än vad som har synts från vägen så är man sugen på att inta lite föda i dödas sällskap så var det en ganska okej picknickplats. I övrigt så kändes den mindre högen mer än den stora.

Efter en gammal stig fann vi sen en mindre gran som var rena guldgruvan för en kådsamlare. Precis hela stammen, runt om, var fylld av färsk gyllengul kåda som bara flödade fram. Antagligen så måste det vara något fel på trädet eftersom det rann fram överallt. Jag tog med mig en provbit hem för att kolla kvalitén. Jag har nämligen märkt att inte alla granar doftar lika och det beror inte bara på hur gammal kådan är. Därför är det bra att provröka den först innan man bestämmer sig för att skörda. Och man får också tänka på att inte skada trädet mer än det är för kådan är ju trädets plåster och skydd. Man får skörda med kärlek 🙂

~ av Bappho på maj 3, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: