Kvistar och kåda av tuja

Jag var en snabb sväng till det naturvackra Hjortoberget för att beundra utsikten över blåa hälsingekullar och leta upp platsen där det växer en förvildad tuja av okänd härkomst (Thuja plicata?). Jag lånade ett par kvistar för att ta hem och torka för att se om det är en liknande art man kan köpa som smudge-bundlar. Jag hade också turen att hitta vackert guldgula kåddroppar som stelnat efter stammen. De ska också prövas.

Om någon känner igen vilken sorts tuja det är genom att titta på bilden får gärna kommentera och berätta.

Tuja som också kallas livets träd, bränns vid bön till högre makter. Bönen stiger upp med röken. Den bränns också tillsammans med offer och för att välsigna ett hus innan man flyttar in. Den både renar och drar till sig goda krafter och jagar iväg okynniga väsen. Om man lägger kvistarna i skorna så kommer bara goda saker i ens väg, eller bär en kvist i din vänstra ficka.

Tujans ande anses vara urgammal och vis.

~ av Bappho på april 28, 2012.

2 svar to “Kvistar och kåda av tuja”

  1. Åhh älskar den du förvarar dessa ”tuja” i!! Vars har du skaffat den? (Kommer inte på vad det kallas men du förstår nog vad jag menar)

    • Det är nog tänkt att likna en sån där brännvinssked. Det är ett hemmabygge eller en sked någon gjort i slöjden i tenn. Loppisfynd för en krona. Bra örtsked tyckte jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: