Grimbart grävling

Jag har precis kommit över ett kranium från en grävling.  Den har sprucken skalle, så jag gissar att det är ett stackars trafikoffer. Biltrafiken är definitivt grävlingens största fiende med 20 000 – 30 000 offer per år.

Grävlingen är ett nattaktivt djur som bor i underjordiska gångar och kanske är det därför den  förknippas med både övernaturliga förmågor och underjorden. Den sägs därutom vara en god hamnskiftare och förekommer vid flera tillfällen som en häxas familjär i engelska trolldomsprocesser.

Grävlingen är också starkt förknippad med den prusiska/baltiska underjords- och dödsguden Pikuolis/Picollos/Patollus som också ledde de dödas arme över himlen. Den litauiska motsvarigheten är den enögde Velinas som har många likheter med Oden.

Det finns även en lååångsökt koppling mellan grävlingen och Oden och det är Grävson. Den sista kärven på åkern sades vara ett offer till Odens hästar, eller Odens hundar eller bara Grävson, som är grävlingen. Men detta är något jag gräver i just nu så det får jag återkomma till när jag blivit klokare. En fin skalle är det i alla fall!

~ av Bappho på april 22, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: