Tranägg och plundrade gravar

Jag firar varken Påsk eller Ostara. Jag uppmärksammar dock vårdagsjämningen, men det största firandet jag har på hela året är tranornas ankomst. På ett par veckor anländer alla flyttfåglarna hit till sjön, sångsvanar först, tätt följda av diverse gäss, sedan ringduvor, tofsvipor och tranor.

När tranorna landat då är livet tillbaka till Btitas Backe efter en lång och dyster vinterdvala. Sommarhalvåret är äntligen här. När den första tranan stämmer upp till sång och dansar årets allra första steg på åkern, springer barnen (eller barnet, kanske det blir numera) in i skogen för att leta det stora ägget våra bofasta tranpar lagt någonstans bland gräs och grenar. Nu kan allt bara bli bättre!!!

Vi har också varit ute och letat fler gravlämningar här i byn och jag tror vi har funnit två plundrade gravar. Det ser i alla fall ut som om det varit två mansbyggda högar, där det nu mer är som gropar. Platsen är också den rätta. Det är ganska mycket sten där överhuvudtaget så det är både lite svårt att ta sig fram på vissa ställen och svårt att se vad som är vad och även om det är ett litet område så är det också dessutom svårt att hitta igen det man funnit. Jag kommer att behöva återkomma många gånger innan området är färdigsökt.

Hur som haver. Mitt i den största plundrade graven låg det ett gammalt käkben från ett rådjur, så jag gissar att det har varit en gravplats för mer än en människa.

I övrigt är det en ganska vacker plats. Orörd skog där träden får falla hur de vill eller sakta vittra sönder där de står fulla av tickor, mossor och små djur. Det är så gott som aldrig människor där för det är lite stenig och snårigt, fast egentligen inte när man väl stigit in. Det kan också vara hemsökt av ett eller annat. Mycket ljud kan man höra, som av stora tunga djur, men även stark tobakslukt. Någon gammal ägare till platsen, kanske.

Jag tänker pröva en utesittning vid den största gropen så fort väder och andra omständigheter tillåter och vi får se om jag får upp något som stämmer överens med mitt förra drömbesök vid den här platsen. Vem vet, det är kanske bara en gammal jordkällare jag hittat 😉

Eftersom det knappt varit någon snö i år så har stigen runt sjön torkat upp i rekordfart och vi har varit på vår jungfrufärd. Det tar runt två timmar att gå runt om man som jag måste stanna och titta på allt och undersöka och så får man lägga till en timme med kaffe och fika hos mor efter vägen 🙂 Jag har lovat mig själv att varje vardagsförmiddag gå sträckan, i alla fall tills myggorna kommer.

Blåsipporna vid bäcken slokade tråkigt. Kylan? Och vattenflödet var inte så rikligt men här kommer en liten bäck i varje fall.

~ av Bappho på april 3, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: