Eftermiddagstripp till Hårga.

Fortfarande våryr har jag svårt att hålla mig inomhus så vi planerade en dagstripp till Hårgabergets topp. Tyvärr vaknade jag med migrän så det fick bli en snabb eftermiddagstur till bergets fot istället. Lite sorgligt tyckte jag att det var med trasig skylt och ingen information vid tavlan där stigen börjar.

Vi hann inte gå långt förränns jag började fantisera om Stigman Horga och hans män, hur de bott och gömt sig i någon större skreva bland stenbumlingarna. Undrar vart? Undrar om de satt där uppe på de lösa bumlingarna och höll råd, eller kikade ner mot byn? Och vart gömde eller begravde de kropparna efter ynglingarna de offrat uppe vid toppen?

Stigman Kraka håller vakt!

*

På väg hemåt igen så svängde vi av åt vänster vid Ljusnans strand för att fota en vacker isabellfärgad häst. Då hittade vi ett talliknande jätteträd som fällt stora kottar. Jag tänkte att jag tar väl ett par med mig hem för att dekorera med och märkte att jag fick kåda över händerna. En kåda som verkligen doftade ädelt. Rena parfymen. Det satt stora vita kåddroppar överallt på kottarna och det hade också fallit ner under grenarna. Bara att plocka! Kladdig som satans, men nöjd åkte jag hemåt. Nu ska jag bara försöka luska ut vilket sorts träd det var.

Hemma på kvällen prövade jag att bränna kådan och den var mild och utsökt. Ett träd jag kommer besöka fler gånger.

*

Just ja, vi hann också med ett snabbesök vid ättehögen i Berga, nu snöfri. Dit ska jag snart återvända för en längre vistelse. Väntar bara på lite mer värme i luften.

~ av Bappho på mars 17, 2012.

2 svar to “Eftermiddagstripp till Hårga.”

  1. Så vackra foton!
    Jag tycker verkligen de har djup och att du har fångat det typiska skogsljuset på ”rätt” sätt.
    Tycker att mina egna foton bara blir tråkiga och platta. Jag får väl helt enkelt öva mer.

    • Jag tycker att det är extra svårt att fånga både färgen och djupet just i skogen. Försökte förgäves få en bra bild på en plundrad grav i går, men än hur jag försökte så blev den djupa gropen platt på bild.

      Jag gav ett nyårslöfte vid nyår i år, att jag skulle ta baken ur vagnen och lära mig inställningarna på kameran, men hittills har jag inte infriat löftet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: