Kotkelspacket

Jag besökte biblioteket igår eftermiddag efter att ha läst att färgen grå och speciellt apelgrå hästar och kor, en gång i tiden, ansågs tyda på det övernaturliga, så jag lånade Laxdölasagan berättad av Åke Ohlmarks för att läsa om den apelgrå oxen Harre, vilket var intressant i sig men ett par sidor senare börjar en kort berättelse om Kotkel, Grima och deras två söner Hallbjörn och Stigande. De ansågs vara ett trollkunnigt tjyvpack och anklagades bl a för boskapsrån och trollkonster och stämdes att svara inför alltinget av en man som kallades Tord.

Detta sågs inte på med blida ögon av Kotkel och hans familj så Kotkel timrade en hög och stor sejdhjäll, och på den gick de upp alla fyra. Där kvad de hårdtvinnade visdomssånger, och det var galdrar. Snart brast en fruktansvärd storm lös. Denna storm sänkte Tords skepp och han drunknade.

Kotkelspacket, som de kallades flyttade senare till Laxådalen där de i utbyte av ett par granna hästar fick bo på Torleik Höskuldssons mark. Ett par händelser senare i berättelsen så blir Torleik osams med sin granne Hrut och ber Kotkel och hans familj att göra något som kunde bli Hrut till smälek. De var genast villiga och förklarade sig redo och kort därefter gav de sig åstad till Hruts gård där de satte igång med storsejd.

”När sejdlätena höjdes förstod de därinne inte vad detta var för något, men fagert var det kvädandet att höra.

Hrut ensam kände sången och bjöd att ingen människa skulle gå ut och se sig kring den natten. ‘Men alla som kan skall försöka hålla sig vakna’, sade han, ‘så kan det inte skada oss om ni förfar som jag säger.’ Likväl somnade de alla. Hrut själv höll sig längst vaken men somnade till sist han också.”

Hruts tolvårige son Kåre kunde dock inte somna för det var mot honom leken var anställd. Han fick ingen ro utan kände sig manad att gå ut för att se. ”Då gick han rakt mot sejden och föll strax död till marken.”

Undrar varför hjället är så viktig för sejden? Är det för att komma en bit från marken eller närmre himlen? Finns det någon motsvarighet någon annanstans? Jag har läst lite om Saint Lucy’s stool, men inte hittat tillräckligt mycket för att jämföra.

Något jag också funderar över är om det var viktigt just att göra sejden inne på själva gården till det tilltänkta offret. I andra isländska sagor jag nyligen läst så är det ofta så att trollkonan kommer in på tunet för att göra sin trollkonst. Vilket i sin tur får mig att tänka på benämningen tunrida.

Jag får läsa vidare..

~ av Bappho på mars 10, 2012.

2 svar to “Kotkelspacket”

  1. Tack för spännande och intressant läsning. Kanske jag kan bli en tunrida, området i Mjölby där vi ska bo heter Tunet ;D

  2. Oj, ska ni flytta igen? Vad är det som drar er mot Mjölby då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: