Talasom

Nu har jag lånat boken och fått lära mig hur dessa talasom skapas, ..eller hur de skapades. Fast man vet ju inte. Kanske görs de ännu.

Enligt balkansk folktro så kan en byggnad endast stå upprätt om man förrättar ett offer vid konstruktionen. Den offrade människan eller djuret blir byggnadens  beskyddande väsen. Detta utvecklades så småningom till en annan sorts ritual som det talas om i folktron. Byggnadsarbetarna tar en röd tråd som de mäter offrets skugga med eller dess fotspår. Sedan murar de in denna tråd i byggnadens grund. Fyrtio dagar senare dör offret och dess själ förvandlas till en talasom – ett nattväsen som sedan beskyddar och lever i byggnaden.

Talasom/tolosum kallas även en orm som vaktar en gård. (Jämför tomtorm, tomte). Om någon dödar ormen så väntar ett ofrånkomligt straff med sjukdomar och olyckor tills hela familjen dött ut. Om den dödas av misstag så måste den brännas och ljus ska brinna vid dess grav i fyrtio dagar. Vid stora helgdagar så ger man offer i form av mat till ormen, bröd och vin. Gärna vid härden eller en tröskel.

~ av Bappho på januari 21, 2012.

Ett svar to “Talasom”

  1. […] Talasom – ett offer som dör på ett sätt som ej går att läsa för förhandsgranskningen, men som sedan förvandlas till ett nattväsen som lever i en byggnad och som beskyddar mot inkräktare. Det här väsendet kan visa sig som en skugga, klädd i vita kläder eller som ett får, hund, katt, anka, orm o. s. v. Ofta liknar den människan som blev offrad till huset. Detta får mig att tänka på kyrkogrimmen och vår egen tomte. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: