Talismanska balkanväsen

Jag har suttit och läst en stund på books.google här på morgonen. Jag letade egentligen efter ny litteratur om dessa natthäxor jag jagat en del på sistone. Då hamnade jag i en samlingsvolym med namnet CHRISTIAN DEMONOLOGY AND POPULAR MYTHOLOGY under kapitlet BALKAN DEMONS PROTECTING PLACES skrivet av Anna Plotnikova. Tyvärr gick det inte att förhandsgranska hela kapitlet så jag kommer vara tvungen att göra ett fjärrlån. Men, det är en bok som ofta dyker upp på mina sökträffar så det är väl dags.

Hur som haver, där hittade jag lite smått och gott om flera besläktade väsen från balkanhalvön vars namn är en fonetisk modifikation av ordet talisman (grek. telesma, ‘betalning’, ‘offer’). Bulgariska och makedoniska talasym, talasymin, talason och serbiska talason. Intressant, tyckte jag.

I södra Makedonien (Ohridregionen) och i Bulgarien så berättas det om en stor orm, tolosum, talasam som är en sorts beskyddare av människors hem, åkrar, vingårdar och nergrävda skatter, och som kräver ett offer. Ibland finns den naturligt, i andra fall frammanas den med hjälp av magiska handlingar och ord. I andra slaviska regioner kan den ha formen av ett annat djur än just ormen.

Ofta fick dessa väsen också namn från ord som betyder mästare, ägare eller värd. I andra fall från hur de skapades, från en död man eller hans skugga eller ett fotavtryck som byggdes in i väggarna eller husgrunden.

Talasom – ett offer som dör på ett sätt som ej går att läsa för förhandsgranskningen, men som sedan förvandlas till ett nattväsen som lever i en byggnad och som beskyddar mot inkräktare. Det här väsendet kan visa sig som en skugga, klädd i vita kläder eller som ett får, hund, katt, anka, orm o. s. v. Ofta liknar den människan som blev offrad till huset. Detta får mig att tänka på kyrkogrimmen och vår egen tomte.

En gång om året vid vissa kyrkliga helgdagar visar sig detta väsen som en eld vid midnatt. Om någon vill få tillgång till skatten den vaktar, måste han kasta en bit av sina kläder i elden. Nästa morgon kan man finna spår. Om det är fotavtryck, krävs ett offer av en människa, men är det ett doftspår så är ett offer av ett djur tillräcklig. Sådana skatter kan bara fås på detta sätt, genom ett offer. Annars försvinner pengarna eller så ger de olycka eller död.

~ av Bappho på januari 8, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: