Slånlav/ekmossa (Evernia prunastri)

Jag stannade till vid Axmarby-bruks park för någon vecka sedan och hittade slånlav, eller ekmossa som det också brukar kallas, som hade blåst ned eller fallit med den tunga snön. Jag tog med mig lite av det hem i bilen.

Slånlav har länge använts inom parfymindustrin, även om den idag tyvärr är förbjuden, och är/var en ingrediens i chypren som är den parfymfamilj som jag älskar mest.

När jag kom hem så satte jag mig ner för att läsa hur man bäst får fram doften ur laven. Bl a kunde man göra ett doftpulver, kallat cypriskt pulver. Efter en dags letande hittade jag lite gamla böcker på books.google med gamla recept på detta pulver och olika tillvägagångssätt. Bl a kunde man röka mossan med väldoftande hartser, vilket fick mig på experimenthumör.

Så fort mossan torkat tog jag fram Benediktes Fiery Wall of Protection-rökelse som är den rökelse jag tycker doftar mest gudomligt. Då hände något märkligt. På något vis tog rökelsen doft av den torra ekmossan bara genom att röken filtrerades igenom och  spreds ut i rummet. Så nu planerar jag att göra en liten korg, möjligen av tunn virkad järntråd eller liknande så att jag kan hänga mossan ovanför rökelsen, fast på säkert avstånd så jag inte råkar fjutta på en mindre brand.

För lite roliga gamla doftande recept, ta en titt på boken The toilet of Flora or a collection of the most Simple and Approved Methods of Preparing Baths, Essences, Pomatums, Powders, Perfumes and Sweet-Scented Waters på books.google.

~ av Bappho på december 29, 2011.

4 svar to “Slånlav/ekmossa (Evernia prunastri)”

  1. Det här var intressant läsning. Nästa gång jag ger mig ut i skogen måste jag hålla utkik efter slånlav att göra doftexperiment med.

  2. Håller med föregående kommentar; mycket spännande!
    Jag har nästan inte alls hållit på med och provat växtdofter och liknande. Jag funderade på om man kan använda det som doftgivare i salva eller kroppsolja…
    Det finns så mycket jag inte provat eller lärt mig, och just nu är jag inne i en period då jag brinner av upptäckarlust.

  3. Hej! Jag jobbad med att renovera Axmar bruks brukspark under hösten/vintern 2011 och ser att du tagit ett foto av den stora spegeldammen vi rensade ur som var helt igenväxt , kul att se 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: