Ryska föreställningar om trollkarlars och trollkonors död.

Ryska bönder närde ganska komplexa föreställningar om trollkarlars och trollkonors död och det omkring. Oftast gällde detta inte de magiska helarna som ansågs tjäna gud och helgonen och som istället blev belönade i efterlivet. Annat var det med de som använde de orena krafterna. Deras död ansågs vara en långvarig och kvalfull affär. När deras tid var inne så kom Djävulen, ja rentav Satan själv för att inkassera sin själ. Ibland kom Djävulen i form av en hingst.

Beskrivningar finns hur de kunde bli kastade runt i plågor, utan att kunna finna frid. Demoner skalade av skinnet, åt köttet och krälade in i munnen. Ibland kröp det fram orena djur såsom maskar, ödlor och paddor från häxans kropp. För att lindra dessa lidanden kunde släktingar göra en öppning, i fönstret, väggen eller taket, genom vilket den onda kraften kunde slippa ut eller själen slippa undan.

En del trodde att dessa plågor fortsatte tills häxan kunde föra över sin magiska gåva till en annan för att det var just den gåvan som så hårt kämpade emot naturen och döden. Därför var det också farligt att vara nära en döende häxa. Det finns många berättelser om hur släktingar, ofta barn, har råkat röra vid den döende och då ofrivilligt fått ta emot kraften.

Ofta såg man trollgubben eller trollkärringen som ett större hot som död, efter begravningen. Ofta sa man att ”jorden inte accepterade dem”. Delvis så förruttnade de inte som vanliga lik och eftersom inte jorden tog emot dem så fick de vandra ovan jord. Där åt de köttet av levande människor, sög deras blod, orsakade sjukdomar och farsoter, torka och svält. För att skydda sig så kunde man köra en asppåle genom liket för att hålla dem kvar och ofta blev de begravda vid en korsväg.

Källa: Russian folk belief av Linda J. Ivanits

 

~ av Bappho på september 30, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: