Kvinnlig menstruation

Bland moderna häxor idag är det vanligt att se på den menstruerande kvinnan som en kraftfull och magisk person, ja, då är kvinnan rentav som starkast.

Detta beror naturligtvis på att delar av den moderna häxkonsten är en motreaktion till patriarkatet, den monoteistiska manliga guden och synen på den menstruerande kvinnan som smutsig.

Även om jag också önskar jämlikhet mellan könen och mår ganska illa när jag ser hur kvinnor blivit behandlade genom historien och även fortfarande idag, så tror jag att man måste skilja på sin kvinnokamp och den magiska verkligheten. Jag är nämligen ganska säker på att kvinnor är svagare och mer mottagliga för andliga attacker när de menstruerar än vad de är i vanliga fall.

Om en kvinna riskerar andliga attacker vid mens så är det inte konstigt att de också ansetts nedsmutsade. På så sätt kunde de ju också bli farliga för andra. Och med det menar jag inte att man ska springa för livet så fort man möter en blödande kvinna, däremot kan det vara idé att vid den tiden av månaden ge sig själv ett extra skydd.

~ av Bappho på september 25, 2011.

8 svar to “Kvinnlig menstruation”

 1. Intressant, eftersom jag varit gift med en man från afrikanskt land, så vet jag att i den kulturen som han kommer ifrån, har många ”fördelar” som här skulle kunna räknas som patriarkaliskt förtryck, men som för dem är en andhämtning, frist och krafthämtningsperiod.

  Tänker då på att man tex. inte fick stryka vid menstruation och att efter förlossningen så blev man omhändertagen i 30/40 dagar, dvs. fick inte ens gå ur sängen, laga mat osv, tänk om vi kunde vara lika rädda om mödrarna.

  Man får aldrig, aldrig någonsin kommentera att en bebis är vacker, det är att dra onda ögat till sig.

  Man kan aldrig tala om att man har en specifik sjukdom, för då drar man till sig mera ondska, snacka om kulturkrockar säger mitt ex, som är försvenskad efter många år.

 2. Intressanta tankegångar. Det du säger kan vara en förklaring till varför jag alltid brukar vilja dra mig undan och ta hand om mig själv, under mens. Det känns som något naturligt att göra vid den tidpunkten; att ta det lugnt, vila, samla kraft.

 3. Jag tror på att ta hand om sig själv och ta det lugnt, jag gör det endast för att jag följer min kropps signaler. brukar be om en lugn mens period och det brukar för det mesta fungera.

 4. intressant läsning.

  på tal om Afrika så var en väninna till mej tillsammans med en man från Nigeria och han trodde att om man hade sex med en menstruerande kvinna kunde man bli dödligt sjuk. det inträffade en gång och han fick lite ont i magen någon dag senare och sökte läkarvård för att han var säker på att han skulle dö medan hon försökte övertyga honom om att sexet inte hade något med värken att göra.

  Jag drar mej gärna undan den veckan (och några dagar före också för den delen då jag tappar lusten att göra i stort sett det mesta). Jag blir dessutom väldigt dålig så jag orkar inte göra så mycket. Kankse borde testa det ”extra skyddet” och se om jag blir mindre nere då…

  Väldigt tänkvärt! Tack för ett fint inlägg!

  Blessed be!

 5. Intressant ämne det här.

  På ett vis håller jag med, eftersom jag tänker att både kropp och själ kan vara känsligare under den här tiden. På ett annat vis är jag benägen att säga emot. Är inte menstruationen i sej ett bevis på att man inte var/är mottaglig, fast då beträffande nytt liv?

  Har läst nånstans att kvinnans kraft blir starkare efter menopausen, vilket isåfall skulle stödja din tes…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: