Vozo-väsen

I Udmurtien så talas det om ett väsen, eller en grupp väsen som kallas vozo. De lever i sjöar och vattendrag. Vid vissa perioder av dygnet, såsom gryning och skymning så ska man akta sig, för då kan vozo röra sig på land och kanske dra ner dig i vattnet eller skada dig på annat sätt. Vissa tider på året brukar de dra omkring i stora gäng och då är det farligt att gå själv i mörkret. Dessa väsen lever också eller gömmer sig i bastun.

Jag läste om dessa väsen idag och nu när jag gick min kvällspromenad så såg jag dimmor resa sig ur granskogen på andra sidan sjön där det finns vattendrag, källor och fuktiga platser. Ja, så ser det ut när vozo i skymningen kliver ut ur sitt vatten tänkte jag. Och på morgnarna när dimman stiger ur sjön, är det också vozo som stiger upp. Inte konstigt att de sägs finnas i den ångfyllda bastun.

Udmurterna berättar att det fanns ett folk som bodde i Udmurtien innan de kom dit och vozo är de döda förmödrarna och förfäderna till detta folk. En annan berättelser säger att vozo är udmurternas egna döda förfäder innan de blev kristna.

Sedan läste jag att dessa förfäder visar sig som små svarta människoliknande varelser.. och de kan bo i svarta hålor i skogen..

~ av Bappho på september 9, 2011.

2 svar to “Vozo-väsen”

  1. wow! vad intressant att läsa, NU blev jag sugen på att läsa igen, det suget har jag inte haft eller känt av på riktigt länge.
    Någon litteratur du kan rek. när det gäller Vozo och mytologin kring dem?

    • Jag har ingen litteratur i dagsläget att rekommendera för hittills har jag bara rört mig runt på nätet när jag letat information om myter, gudar och väsen österifrån.

      Boken jag råkade snubbla över på biblioteket häromdagen som jag nu läser, Bilden av universum bland folken i norr av Kerstin Eidlitz Kuoljok tar just upp att vi borde jämföra mer med det ryska materialet. Inte bara när det gäller samer utan även skandinavierna hade mer kontakt österut än söderifrån. Nu har jag bara hunnit till sidan 60, men hoppas på litteraturtips därifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: