Höst


Det märks i trädgården att hösten är här. Hägg och björklöv har börjat att gulna. Rönnarna dignar under sina stora röda klasar. Dimman ligger tät, ogenomtränglig. Ålandsroten blommar och besksötans bär lyser jelly-beansröda. Vindorna har snärjt in och tagit över hela trädgården, för att jag gett upp kampen nu när nästan allt ändå blommat ut. Jag skyndar mig att skörda, det som ännu går att skörda. Jag planterar över de örter som ska in över vintern  i krukor så att jag är beredd när frosten slår till, (även om det är svårt att tänka sig just idag, när tropikväder råder).

Stora flockar tranor samlas och trumpetar i sjön nattetid, gömd av dimma och mörker. Man kan inte se dem, bara höra att de är där. Småspov och lappvingar kryssar mellan de vitkindade gässen som nu är flera hundra. Sångsvanar speglar sig i vattenytan vid gryningen då dimman stiger ur sjön. Räven syns bra nu när han springer över ängarna, nu när gräset är slaget för sista gången.

Äppelpaj och äppelmos, varma mackor med kantarellstuvning, lingondricka. Plommon att äta direkt från träden.

Att tända elden till kvällen och titta på stjärnorna! Sörja alla löften som inte blev hållna, allt som inte blev av.

Försöker intala mig själv, att hösten är ganska okej.

~ av Bappho på augusti 26, 2011.

4 svar to “Höst”

  1. Höst som är så skönt! Vila efter sommarens alla intensiva krafter, mognad, doften av stillhet, mörker som tillåter elden och stjärnorna att komma till sin rätt, kylan som får blodet att flöda hetare, ljudet av blad som faller stilla eller slits från grenarna i höststormen. Jag uppskattar alla årstider efter deras förtjänster, men det är en extra udd, en skarpare egg, på hösten.

  2. Hösten var min favoritårstid ända tills för tio år sedan. Sedan hände något i min kropp som började att skrika efter solljus. Jag försöker att kompensera det med att tänka på allt positivt, men jag försöker kanske inte tillräckligt 😉

  3. Eller så behöver du helt enkelt mer ljus oavsett vad du själv gör. 🙂

  4. Åh, vilken härlig beskrivning av hösten. Just därför jag älskar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: