Renfanan som ger liv och död

Min son har precis tagit reda på ett skinn, tassar och lite ben från en påkörd igelkott och då har vi bl a använt oss av en massa renfana (Tanacetum vulgare, tidigare Chrysantemum vulgare. Engelska namn: Tansy, Bitter Buttons, Cow Bitter och Golden Buttons) för att hålla borta flugor och annat som kan tänkas lockas dit, vilket den verkar sköta oklanderligt. Kan inte se en endaste fluga i närheten av hinken där vi har skinnet.  Därför tänkte jag också passa på att skriva lite om renfanans magiska användningsområden.

Det är just renfanans egenskap att hålla borta flugor som också ger den egenskapen att hålla häxor och annat oknytt på avstånd. Det är alltså en starkt beskyddande planta. Häll blomman i kokande vatten och skura dina trösklar med vattnet för att hålla det onda borta från din dörr. Man kan också gräva ner en liten påse utanför ytterdörren med en blandning av salt, salvia och renfana i samma syfte.

Renfanan har ofta associerats med odödlighet och användes en gång i tiden vid balsamering av döda och vid begravningsriter. Den sades ha givits till Ganymede för att göra honom odödlig.

Gifta par som var otåliga att starta familj åt sallad som innehöll renfana (Fenland, Cambridgeshire). Det sades att där det fanns vilda kaniner där hittade man också stora bestånd renfana och eftersom kaniner är kända för sin fortplantningsförmåga så trodde man att plantan skulle ge detsamma till människorna. Samtidigt så åt man också renfana för att framkalla abort.

Renfanan har också varit tillägnad Jungfru Maria och den grekiska ungdomsgudinnan Hebe och sägs ge långt liv och skydda mot motgångar.

Inom hoodoo används den mest för att skydda mot lagens långa arm.

Lägg plantan i din sko så reser du säkert. Så aldrig frö av renfana för då kommer någon i din familj snart att dö. Planet är venus och vatten är dess element.

~ av Bappho på augusti 20, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: