Trolldomskapellet i Ransäter

Jag och barnen tog nyligen en tripp genom Dalarna ner till Värmland. Häxor iFokus-träffen blev ändå av och vi var bjudna till The Root Doctor och Trolldomskapellet i Ransäter. Vi började resan tidigt (eller någorlunda tidigt efter en massa oplanerade händelser) för att också kunna göra några stopp på vägen. Första stoppet var i Mora hos Iram med kaffe, tårta och rotuppgrävning. Sedan bar det iväg till mer okända marker. Närmare bestämt till Ganna i Vansbro. Timrade hus i svart med röda knutar. Stora Lokor som växte som en djungel framför huset. En helt underbar ateljé med den största öppna spisen jag sett och vi blev bjudna på kaffe, Birch Beer och hembakade snittar. Sen for vi vidare ut i vildmarken. Mil efter mil utan vare sig människor eller bebyggelse. Då och då möttes vi av någon gammal amerikanare, men det var allt. Det var nästan så man började höra banjo i bakgrunden. Men när vi närmade oss Hagfors så blev vi uppmötta av ett lektfullt korppar som dansade framför oss på vägen. Det blev bebyggelse och vacker lövskog. Vi svängde upp mot Ransberg och efter ett tag möttes vi av en skylt och en gammal rostig cykel uppslängd i ett träd och vi var framme.

Vi blev bjudna på en guidad och undervisande rundvandring där vi fick känna och lukta på pulver, oljor, rökelser, örter och rötter. Se på märkliga föremål och altaren där magi, trolldom och hoodoo var i full gång. Besöka Trolldomskapellet som är under uppbyggnad och kika runt i ett stort och underbart bibliotek.

När det blev dags att ”byta grejer” så fick vi också se arbete i full gång, oljor som blandades och örter som mortlades och blev rökelse och magiska pulver. Alla hyllorna med burkar fyllda av örter var för mig ungefär lika roligt att se som biblioteket med böckerna.

Johannes visade också hur en reningsritual med benvedsbark kan gå till och rening med rökelse. Alla fick pröva och göra på varandra. Benedikte visade hur man renar med ägg och vi fick också lära en massa annat smått och gott om vad man kan ha ägg till. Det var väldigt intressant för mig att se dessa ritualer utföras. Tusen gånger mer lärorikt än att bara läsa om dem. Förstår än mer vikten av att ha en lärare i dessa ämnen.

Vi undersökte också omgivningarna. Besökte ett ametistbrott och en härlig granskog t ex. Det var nog första gången jag var i en sådan skog. En massa mossa i olika färger. Här uppe är det ju alltid en blandning av tall och stenar till förbannelse. Ida och Johannes passade på att undervisa om växter vi passerade och vi avslutade turen nere vid ån där en helt underbar gammal ihålig al växte med ett sagolikt rotverk. Jag tror en bit av mitt hjärta finns kvar vid den där alen och jag är så ledsen att jag inte fick tillfälle att fota den.

Helgen gick alldeles för snabbt och det blev dax att åka hem. Mycket älgar var det efter vägen och korpar tog farväl.

~ av Bappho på augusti 9, 2011.

10 svar to “Trolldomskapellet i Ransäter”

  1. fint inlägg

  2. Vilka fina bilder! Tack för länken til min hemsida.
    Det var en rolig träff, hoppas vi kan göra om det.

  3. Det var roligt att ha er här på fika! Jag friskade upp mitt minne, lokorna är strättor, ”kusiner” till kvannen även känd som skogsangelika.

  4. Låter superintressant och trevligt, man blir lite avundsjuk 🙂

  5. Ja, jag har studerat foton och bilder och jämfört dem med verkligheten. Kanske beror på den aska vi strött där (från kaminen).

    • Ja, och visst var det där källan fanns. De blir ju större vid vatten. Men som sagt, dina var monstruösa. Har aldrig sett maken. Vi har annars ganska stora exemplar vid havet.

  6. Så fantastiskt inspirerande. Det riktigt kliar i fingrarna att få pröva örter och oljor bara av att läsa om det, så jag kan bara föreställa mig hur det skulle kännas om jag hade varit med… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: