Ängsvädd – djävulens bett

Ängsvädd, Dalarna

När jag ändå passerade genom Dalarna så passade jag på att besöka ängsvädden (Succisa pratensis Moench, Scabiosa succisa L.) som jag ännu inte lyckats finna på närmre håll. Den blommar inte förränns på sensommaren och var alltså just nu i full blom med en och annan knopp som ser ut som lavendelblå hallon.

Ängsväddsknopp, som lavendelblå hallon

Ängsvädden växer gärna på fuktig ängsmark och sandig jord och så även dessa exemplar. Den är känd som medicinalväxt sedan 300-talet och har använts som bot mot t. ex. svullnader och bölder, hosta och ögoninflammation. Det latinska namnet Scabiosa har den fått för att man förr använde den mot skabb och andra kliande hudsjukdomar då man gjorde salva på plantan. Bladen har också använts vid färgning och ger en grön färg.

Skördad ängsvädd

Förr i tiden blev växten kallad Morsus diaboli av vissa botanister för att roten sades vara avbiten av Hin Håle själv. Den heter Devil’s bit på engelska och Djævelsbid på danska. Roten sades kunna bota alla sorts sjukdomar så djävulen bet av den på grund av sitt hat för människan, men plantan fortsatte ändå att växa och hjälpa, trots att den inte längre hade någon hel rot. Det finns också en annan variant, att det var djävulen som agerade genom roten och att Jungfru Maria kom på honom så att han bet av roten i rena ilskan.

Djävulsbettet

Eftersom ängsvädden fortsatte att växa och vara nyttig för människan efter djävulens tilltag så har plantan ansetts vara ett starkt beskydd mot djävulen, hans anhang och annan djävulsskap.

 

~ av Bappho på augusti 3, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: