Hagtornsgåtan

Jag har snabbläst den lilla boken Hagtornsgåtan där Jan Ekerman för fram sin hypotes om en Lokekult vid Hagtornsträd eller lundar. Måste säga att han tappade bort mig redan när han gissade på Loke som en sannolik offergudom i hagtornslundarna  p. g. a. hagtornsträdets dubbelnatur (skyddande och samtidigt lite farligt) i folktron. Det är inte helt ovanligt att växter och även träd, Flädern t ex har just denna dubbelhet i folktron. Det tror jag mer beror på en sakta förvandling, att förkristna, kultiskt viktiga träd och växter i kristen tid blev tillhåll för allehanda häxor och knytt istället. En förvandling man kan se på andra ställen också.

Men även om jag inte köper bokens hypotes rakt av så fanns det andra spännande tankegångar som lockade till eftersök. Flera trådar och spår att följa. T ex att Loke skulle vara häxornas skapare och specielle gud och att ett häxhjärta beskrivs som en hug-sten. Och så var det detta med att hagazussa skulle kunna härledas till Hagall som då skulle vara Lokes kultnamn plus lite annat smått och gott i kapitlet Häxorna. Får min fantasi att löpa amok och genast leta rätt på alla hugord jag kan hitta plus några varianter av Hyndlas sång.

Tyvärr kan jag inte hitta något annat än att Loke slukar Angerboda/Heid/Gullveigs hjärta, en rest från bålet och föder henne på nytt och med henne avlar Fenrisulven, Midgårdsormen och Hel. Men att han samtidigt skulle ha fött fram en massa trollbackor, nja.. Den enda trollkonan han födde fram var ju den vars hjärta han slukade.

Men, Loke är ju en manipulerande drivande kraft så han skulle ju ändock kunna passa sittandes på tronen på häxornas Häcklefjäll. Om inte förr, så idag.

Loke hittar Gullveigs hjärta av John Bauer

Hagtornen i sig är dock ett intressant träd att läsa om. Ett träd jag själv inte har i min direkta närhet, utan bara sett som en häckväxt och därför inte heller känner så väl. Men jag hade knappt slagit upp boken förränns jag snubblade över ett litet förvildat exemplar under kommunens klart snyggaste ask, vilket jag tänker sno med mig hem en sen kväll iförd svart neddragen huva. Ska nog passa på att adoptera en liten askyngling också när jag ändå är på hugget.

Nej, nu är det dags att öppna Emma Wilby’s The Visions of Isobel Gowdie istället och lägga den här på hyllan. Men jag kommer återkomma till Loke i form av annan läsning.

~ av Bappho på juli 23, 2011.

5 svar to “Hagtornsgåtan”

 1. Låter riktigt spännande, men verkar ligga på en nivå jag inte riktigt hunnit till än. Jag skulle gärna läsa den här lite längre fram.

  • Det är en ganska tunn och lättläst bok och går att fjärrlåna på bibliotek. Så är du intresserad av myterna och tron runt Hagtornsträdet och Loke så är den rolig att läsa. Han har skrivit en annan bok också, Lögardagsgåtan som tar upp hypotesen att Lördagen fått sitt namn från Loke 🙂

   • Å, DEN boken måste jag VERKLIGEN läsa. Och utan att ha läst boken är jag beredd att köpa teorin.
    Jag har alltid tyckt att det där med ”lögardagen” har haltat lite.
    Någon (minns just nu inte vem) har berättat att när man hade blot så deklarerade man klart och tydligt vilken gud varje offer var till, men Loke fick man ju inte nämna högt – men man vågade absolut inte låta bli att ge offer till honom heller så man viskade ”Loke” när man gav hans offer.
    Jag har ingen aning om var personen hade läst eller lärt sig det här eller om det stämmer – vad jag förstår kan man inte veta särskilt mycket alls om hur det gick till. Men om det finns sanning i den berättelsen skulle det stämma bra överens med hur lördagen fått sitt namn – men man fick ju inte säga att den var Lokes dag eftersom man inte pratade högt om honom…

 2. Alltid lika trevligt att vara här inne och läsa =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: