Kardborre

Kardborre, Vågbro

Kardborren är säkert vanlig hos många, kanske ett ogräs till och med, men här där jag bor så har jag hittills bara hittat två exemplar, fast de försvann för tio år sedan. Men i våras så såg jag några lovande stora blad vid min dotters nya skola som jag nu åkte och besökte för att se om jag hade haft rätt. Och se, det var en hel familj kardborrar minsann.

De växer kant i kant med en gård så jag vågade bara tjuva en liten rot som växte nästan helt nertrampad på en stig i vilket fall. Jorden var stenhård och full med sten så jag fick inte med hela roten men en bit. Vid ena kanten hade de klippt gräsmatta och där hittade jag massor av små bebisar som jag tjuvade några av och planterat i ett nytt land jag snabbt grävde upp när jag kom hem.

Kardborrebebisar

Kardborren räknas som en feminin planta, tillhör planeten Venus och elementet vatten. Den är renande, helande och beskyddande och bryter trolldom kastad i din väg. Använd den i skyddande rökelse, strö den i ditt hem, bär den som ett beskydd runt din hals.

Liten kardborrerot

~ av Bappho på juli 20, 2011.

13 svar to “Kardborre”

 1. Hej!
  Jag vill säga tack för att du bjuder på en så stämningsfull och vacker blogg.
  Spännande att du skriver om växter och örter – jag är också intresserad av det så de inläggen är lite extra kul att titta på. 🙂
  Jag undrar om det är okej med dig att jag länkar till din blogg från min bloggsida?
  Mvh Asynja

 2. Jag har ingen speciell bok i ämnet egentligen, men flera av mina örtböcker och diverse magiböcker innehåller korrespondenstabeller eller så står det i beskrivningen av själva örten. Dessa tabeller är ganska lätta att googla efter också 😀

 3. Hejsan. Härlig blogg du har.
  Jag har försökt googla på kardborren för att se va den kan användas till. Har hittat lite… Roten och bladen kan användas tex till eksem och psoriasis (som te, olja, dekokt av roten eller fröna).
  Hur gör man te, olja och dekokt av rot/frön? När ska man plocka dessa? Jag har ingen aning om när de kardborrar har börjat växa jag har i mitt ”hemområde”…

  Funderar på att torka bladen o göra dem till olja plus lämna dem även torkade både för psoriasis och för magi (renande och beskyddande (som du skrev i inlägget); tack för det!).

  Vad betyder ”diuretiska verkan”?
  Vad betyder ”väderdrivande medel”?
  Dessa två förekommer jätteofta i texter som beskriver till va man kan använda örter/blomman.

  • Diuretisk betyder urindrivande, väderdrivande, att luften i tarmarna kommer ut som fisar och fjärtar.
   Du kan låta roten dra i olja. Sedan kan du använda oljan att göra en salva genom att t ex blanda i bivax. Te på en ört gör man på samma sätt som vanligt te, låt örten dra i hett vatten. Just roten på kardborren brukar man plocka när de är ettåriga och bara är en bladrosett. Frön på sensommaren hösten, då du ser att fröna på plantan är klara.

 4. Sen undrar jag även om ”rallarrosen”. Vilka delar kan man använda till vad? Kan man använda blommorna/bladen till nåt eller är det bara roten?
  Tackar!!

 5. Hejsan. Tog en liten tid innan jag kom ihåg att jag hade frågat dig lite…
  Tackar för dina svar, de förklarar en hel del.

  Jag undrar om ”rot i salva”. Hur gör man då? Vilken del av roten sätter man dit? Hela? Ska man hacka den i bitar så som man gör med blommor o blad (förrän man lägger den i olja)?

  Tackar!

 6. Haha, härligt att det finns fler som tjuvar växter till höger och vänster i smyg! 😀
  Vad jag vet kan kardborreroten användas som rotsak, skalad, kokad/förvälld ska den vara en delikatess. Jag har inte haft tillfälle att prova själv dock…

  • Spännande! 😀

   Det var tur att jag tjuvade kardborre, för nu har en traktor skövlat platsen så modersplantan finns inte mer. Men hos mig har den spritt sig som en riktig frögurka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: