Besksötan – Pukeris

Jag tog mig ner till havet och stranden för att samla kåda från de stora gamla tallarna vid Stenö och möttes av en stark doft av kumarin. Gul sötväppling tänkte jag och lämnade kådsamlandet till min son för att istället jaga efter doften. Jag sökte av strandkanten utan att finna det jag sökte då jag plötsligt såg en liten, liten planta med lätt igenkännliga små lila blommor. En besksöta (Solanum dulcamara). Trollsk, vacker och farlig klättrar hon i skuggiga, fuktiga snår. En art av potatissläktet, ett släkte som också kallas skattor eller nattskattor och innehåller ca 1200 arter och är ett av de största släktena i växtriket.

Jag har tidigare bara stött på besksötan i vänners trädgårdar. Jag har visserligen hört att de är ganska vanliga vilda men de har inte förekommit på de platser jag oftast vandrar och söker på, förränns nu då. Tack vare att jag gav mig in i svår terräng i jakt på en lockande doft. Jag känner mig väldigt, väldigt lycklig. Totalt förälskad! Har redan varit där flera gånger och fotat och kommer besöka platsen igen så fort bären blivit orangeröda.

Jag har självklart plockat hem några mindre plantor. En har jag planterat vid min stora sten som växer mitt på gården. En rönngren ligger där och kommer bli ett bra klätterplank och kommer den att trivas så får jag förhoppningsvis se den klättra upp för rönnen. En annan planta ska få klättra vid min faluröda vedbodsvägg.

Away, away with thy tempting bloom-
Go seek thee a fitting bower-
In the church-yard drear by the hunted tomb,
Or the falling shrine make thy cheerless home,
Thou fair but treacherous flower;
Or where mandrakes grow by the wizard’s cave,
And the adder lurks, let thy garlands wave.

Även om skattor associerats med natten, underjorden, mystik, kvällsridande häxor och gudinnor som Hekate så har besksötan (även kallad pukeris, djävulsris i vissa delar av Sverige) faktiskt använts som ett skydd mot häxor och häxkonst.

I vissa delar av England band man girlanger av dem och hängde om halsarna på djuren som skydd mot förgörning eller maror. (Wright. 1913) Det finns ett gammalt norskt bot mot djävulen och det diaboliska som innehåller besksöta, jungfru marie nycklar och sav från ett träd. (Kvideland & Sehmsdorf). Källa: Elsevier’s Dictionary of Plant Lore av D. C. Watts.

~ av Bappho på juli 2, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: