Sankt Guinefort

Jag har läst kapitlet ”Black cats and black dogs” ur Joyce Froome’s bok Wicked Enchantments nu på morgonen och då nämnde hon en viss Guinefort, en greyhound som blev vördad som helgon i 1200-talets Frankrike. Vad spännande tyckte jag och satte mig vid datorn och googlade.

Berättelsen går så här: (källa: Wikipedia)

Guinefort tillhörde en riddare som bodde i ett slott i närheten av Lyon. En dag när riddaren gav sig av på jakt och resten av familjen var borta så lämnade han sin nyfödde son, som också var deras enda arvinge, i hundens vård. När de återvände hem så fann de en stor oreda i barnkammaren, sängen var vält, barnet gick inte att finna och han möttes av Guineforts blodiga käftar. Riddaren trodde att han hade slukat hans son så han dödade hunden. Plötsligt hörde de ett barn gråta. Dom vände på sängen och där låg sonen välbehållen utan en skråma tillsammans med kroppen av en död orm. Guinefort hade dödat ormen och räddat barnet. När riddaren insett sitt misstag så släppte han ner den döda kroppen av hunden i en brunn, täckte den med stenar och planterade träd runt om och gjorde en helgedom.

Saint Guinefort of Burgundy by ~Velouriah

Saint Guinefort of Burgundy by ~Velouriah

Guinefort blev sedan erkänd av lokalbefolkningen som ett helgon som skyddar barn. Och de sökte hjälp vid denna heliga skogsdunge nära den lilla byn Sandrans i Dombes, norr om Lyon hos Sankt Guinefort med sina sjuka barn och tillbad detta helgon i mer än 700 år, ända till 1940.

Ruinerna av ett kapell tillägnat Sankt Guinefort har överlevt vid Trévron i Bretagne (Côtes d’Armor).

Det gjordes t o m en film om hunden och dess kult, (The Sorceress, Frankrike 1988).

Författaren, predikaren och inkvisitorn Stephen av Bourbon nämner myten och lite av praktiserandet runt om (ur hans egen synvinkel förstås) i skriften Medieval Sourcebook: De supersticione : On St. Guinefort.

Läs också mer här: http://www.florilegium.org/?http%3A//www.florilegium.org/files/ANIMALS/Guinefort-art.html

Känner ni igen historien så har ni säkert sett och hört den förut i Disney’s Lady och Lufsen.

 

~ av Bappho på juni 23, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: