Balm of Gilead – Balsampoppel

There is balm in Gilead,
To make the wounded whole;
There’s power enough in heaven,
To cure a sin-sick soul.

Häromdagen fick jag ett brev från Bigavia fyllt med väldoft. Små bladknoppar från hennes balsampoppel. Balsampoppeln tillhör familjen videväxter och kan bli ett riktigt stort träd. Vinterknopparna är klibbiga av  kåda  och doftar starkt, vilket troligast är ett sätt för trädet att skydda sina blad från skadliga insekter. Detta väldoftande harts kallas för Balm of Gilead, ett namn som har sitt ursprung i några verser i bibeln, även fast man där egentligen menar ett annat träd Commiphora gileadensis (syn. Commiphora opobalsamum).

http://seattleserendipities.wordpress.com/2010/05/25/cottonwood/

Balsampoppelknopparna är antiinflammatoriska, antimikrobiella, smärtstillande och allmänt helande. De stimulerar också hudens cellförnyelse.

Så här gör man en olja av bladknopparna:

Fyll en burk till hälften med knopparna och fyll på med olja (använd gärna en olja som håller länge utan att härskna) ända upp till kanten av burken. Sätt på en silduk eller liknande med gummisnodd som lock.

Rör om oljan varje dag i några veckor. Det är viktigt att knopparna är helt täckta av oljan annars kan de börja mögla. Efter sex veckor kan du sila av, men ju längre knopparna får dra, desto bättre. En del låter dem stå ända upp till ett år.

Du kan använda oljan till att göra en salva. Värm då sakta upp en del olja med en del bivax på svag värme och häll upp på mindre burkar för att stelna.

Samma olja går givetvis också att använda magiskt, då som en invigande och välsignande olja.

Jag har prövat balsamet som rökelse och det räckte med en enda knopp på rökelsekolet för att en väldoft skulle sprida sig i hela huset och stanna där i minst en timme. Om man vill hitta nyckeln igen till en förlorad älskares hjärta så ska man bränna Balm of Gilead tillsammans med Myrra. (källa: Hoodoo and Herb and Root Magic av catherine yronwode).

Eftersom jag var på experimenthumör så brände jag också nyskördad och ugnstorkad valerianarot och kombinationen var inte dum alls. Balm of Gilead sägs vara både attraherande för andar/döingar och inneha en manifesterande kraft så tillsammans med vänderoten och några fler ingredienser jag funderat på så borde den fungera om man vill kontakta underjordiska väsen eller döda.

~ av Bappho på juni 4, 2011.

2 svar to “Balm of Gilead – Balsampoppel”

  1. Tack för fina tips om Balsampoppeln, jag blev så glad när jag såg o lästa något så positivt. När jag har frågat runt här om Balsampoppeln så har jag bara fått negativa upplysningar, att den är giftig o inte ska användas, inte ens plockas??? Jag har nu hittat och lagt knopparna i olja och ska sen göra salva…..så spännande och roligt! Tack!

  2. Man ska säkert inte äta den med frukostflingorna, men inte ens plocka? Här kan du läsa lite mer skrivet av en person som ofta använder balsampoppel i sina produkter: http://sarahannelawless.com/?s=poplar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: