Banansylt

Vad kan man hitta på att göra en sådan regntrist dag som idag? Jo, koka banansylt. Bra att ha klart i kylen när de varma dagarna kommer och man vill bjuda på bananbakelser eller kulinariska rulltårtor till fikat i bersån.

Skiva tio mogna bananer och lägg i kastrull. Riv över skalet från en citron och en liten tumme färsk ingefära. Häll sedan i socker, 1-2 dl efter smak, 2 teskedar vaniljsocker och en halv deciliter vitt vin. Låt blandningen koka upp och sedan sjuda i en kvart medans du mosar bananerna med en visp. Ta sedan av kastrullen från spisen och smaka av med vit rom, ungefär 2 teskedar. Om sylten känns för söt så tar du mer rom, annars mer socker och rör om.

Häll upp på rengjorda burkar. Voilà, klart!!

Bananen anses i många kulturer som en symbol för fruktbarhet och välstånd, och därför är de ofta planterade i hörnen av ris- och jamsfält och andra viktiga grödor för att skydda dem.

I Nya Kaledonien är bananen, med tanke på dess blodröda sav, ansedd att vara en reinkarnation av förfäderna, olika kloner identifieras med olika klaner. Yanomamistammen i den Brasilianska Amazonas använder frukten vid sina begravningsritualer och äter en pasta av mogna bananer tillsammans med askan från den avlidne.

I England har man använt frukten vid ja- och nej-lekar, en sorts kärleksdivination. T ex kunde man fråga om pojkvännen var trogen och sedan skära av den nedre änden av bananen. Såg man ett Y så betydde det ett yes/ja och var det en mörk blobb så betydde det ett nej.

Att drömma om bananer, sägs vara ett gott tecken.

~ av Bappho på maj 28, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: