Troll Sigrid – Skogsrået

Jag var nyfiken på vilka väsen och gudar som råder eller har rått i våra svenska skogar och gav mig ut på jakt efter skogsrået. Jag har bl a läst Skogsrået i Yngre Nordisk Folktradition av Gunnar Granberg, plockat i hyllorna på biblioteket och spenderat lite tid på google. Jag har försökt att klura lite på vem/vad hon är och medans vissa av hennes sidor är mer lättförstådda så är andra höljda i ett förgånget dunkel.

Ytterst lättfotad med långt vackert hår, stora långa bröst, ibland klädd i rött eller siden, med ihålig rygg eller svans, lurar hon män vilse eller under sitt kjoltyg och suger musten och förståndet ur dem. Även kreatur och mer sällan barn kan hon locka vilse in i skogens mörka djup. Man kan också känna igen henne på hennes illvilliga och retfulla skratt.

Hon är starkt förknippad med skogen, eller kan det vara så, att hon är skogen personifierad. Att hon visar sig som människa men inte kan dölja sitt egentliga ursprung, varav den ihåliga stubbmurkna ryggen, rävsvansen och tassarna.

Hon råder över skog och djur, kolar-, tjärbrännar- och jaktnäringarna. Man kan offra till henne för jakt- eller skogsnäringslycka eller rent av göra henne till viljes och dela säng med henne för hjälp vid milan eller för att komma hem med riklig fångst.

Hon är hamnlöperska och kan ta form av skogens alla djur och andra naturting. Även storleken kan hon ändra. Ibland är hon en tvärhand hög för att i nästa sekund växa sig så stor så att hon når till de högsta grantopparna. Hon kan också visa sig ung och vacker men kommer man på henne i smyg så kan man få se ett annat ansikte, ett gammalt, fult och skrämmande.

Hon är oftast ensam, men det talas också om en skogsgubbe och om flera rån. Skogsråföreställningen har beblandats med föreställningen av det underjordiska folket, ellefolket längst ner i söder mot Danmark, Huldrefolket åt Norges sida och vittrorna i norr.

Hon har en hund som man kan känna igen på skallet. Det sägs  att den endast skäller tre skall i taget, en annan variant att den skäller två och en halv, en tredje variant, att den skäller långsamt.

Det jag funderar mest över är varför ett skogsrådande väsen samtidigt förknippas så starkt med erotik. Och jag köper inte riktigt teorin om ensamma män som sitter och hallucinerar vid kolmilan. Det är för enkelt. En annan teori som funnits är att rået är ett vegetation och fruktbarhetsväsen. Det finns ju fler naturväsen runt om i världen som också beskrivs erotiska och speciellt sjöjungfrun påminner ju mycket om skogsrået. Kan det vara så att det är själva naturen, havet och skogen som är så lockande, förföriska och samtidigt farliga i sin vildhet. Kanske det.

Om du vill ha kontakt med ett skogsrå, be om hjälp eller blidka henne så kan du leta upp en speciell stubbe i skogen där du kan dekorera den med björkkvistar och blomgirlanger och lämna offer. Speciellt valborg är en bra dag.

 

Uppdatering av artikel 29 juni 2014:

Hittade ett liknande väsen när jag läste boken Kildeskrifter til den lappiske mythologi av Qvigstad. Hon kallades Gidne. (I Pite lappmark Kine, pl. Kitniha, i Lule lappmark Kani, pl. Kattniha, ett underjordiskt väsen; i Finnmarken efter Leem ganis, ett Bergtroll.)

En skogsgudinna, vacker framtill men med en lång rumpa som släpar efter därbak. Hjälper till med insamlingen och mjölkningen av renarna och hon bjuder även ut sin kropp till otukt, både till ogifta och gifta finnar. Men bliver hon vred för någon orätt eller om någon blivit omvänd och kristen och inte längre vill ha något med henne att göra, då påtager hon sig i ansiktet skepnaden av en stor fågelnäbb med vilken hon uthackar deras ögon.

Man kan offra till henne för att få henne på gott humör igen.

~ av Bappho på maj 26, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: