Austin Osman Spare

Jag har precis fått hem en ny bok. Austin Osman Spare: The Life & Legend of London’s Lost Artist av Phil Baker. En riktig skönhet, svart med guldpräglade bokstäver och en ugglelik symbol som får mig att tänka på en viss elementar. Den här boken kommer inte att hamna i min ”halvlästa böcker-hög” utan kommer att slukas direkt. Jag älskar biografier, speciellt om de handlar om brittiska ockultister och konstnärer.

Spare levde mellan 1886 – 1956 och blev redan som artonåring kallad geni av The Royal Art Academi i London. De må ha misslyckats att uppskatta ockultismen som syntes så väl i hans arbete, men hans skicklighet som tecknare gick det inte att ta miste på. Men han valde att vända ryggen till pengar och berömmelse och drog sig istället tillbaka till ett fattigt liv i södra London där han fortsatte att experimentera med konst och esoterika och utvecklade olika magiska tekniker som automatisk skrift, automatiskt tecknande och tecknandet av sigill.

Han påstod att han blev invigd i den magiska världen av en viss Mrs Paterson, en häxa genom arv som sades kunna materialisera sin vilja, tankar och drömbilder, frammana elementarer och som bjöd med honom till häxsabbaten vid flera tillfällen. Han hade kontakt med Aleister Crowley i sin ungdom en kort period, ett par, tre år, och var den sjunde personen att gå med i A:.A:. (Argenteum Astrum) och antog det magiska mottot Frater YIHOVEAUM, men han blev aldrig full medlem och det skvallras om att deras brytning berodde på att Spare tackade nej till Crowley’s heta uppvaktning.

Jag hittade också en nygjord kort dokumentär om Spare som heter The Bones Go Last som kan vara intressant att se på.

Del 1

Del 2

~ av Bappho på maj 15, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: