Nytt kryddland

I alla år jag bott här så har jag haft en ganska ful gräskulle vid den södra knuten av huset, och varje år har jag lovat mig själv att jag ska gräva bort den men aldrig hunnit (läs lat). Men nu i vintras så råkade min bror skala bort toppen av den med traktorn när han var och skottade snö och jag upptäckte att det var en gammal grushög.

Jag har ganska tung lerjord och bor ju kant i kant med en sjö så nästan inga kryddväxter trivs eller vill övervintra, i alla fall inte de sorterna som behöver stå relativt torrt och väldränerat. Därför tänkte jag göra ett försök att använda gruskullen till ett nytt kryddland.

Jag har grävt och rensat bort allt gräs som växt ovanpå och jag hittade mig ett vackert käkben också, troligtvis rådjur, som jag sparat och säkert kan använda att göra något fint av. Jag har ett par högar sten som jag grävde upp ur mitt förra land och som jag nu kan använda som dekoration runt kryddlandet. Men blir det en bra växtplats så skaffar jag mig större stenar och gör en rejäl kant istället.

Det allra trevligaste är förstås själva planeringen av vad jag ska fylla landet med. Det är alltid roligt att få en ny tom plats att påta ner plantor i. Lavendel, isop, rosmarin, salvia, malört, timjan, mejram, basilika, dragon, åbrodd och olika myntor.

18 aug 2011: Tänkte det var dags att uppdatera med en bild för att visa hur kryddlandet ser ut nu!

Det blev salvia, vitsalvia, två sorters timjan, mejram, ananas-salvia, malört, isop, rosmarin, kattmynta, ängsvädd, tre olika myntor, citronmeliss, lammöron, besksöta och någon stark variant av oregano.

~ av Bappho på maj 3, 2011.

4 svar to “Nytt kryddland”

  1. Helt fantastisk blogg!! Har länkat din, hoppas du vill länka min om du finner min intressant.

    Vore inte helt fel med en örthörna i trädgården, fast ska plantera kryddor i blomlådor nu strax på balkongen. Kramar

    • Tack! 🙂 Jag har varit in och kikat lite snabbt men läser den gärna när jag får tid. Om du vill kan jag också länka till den från Häxor iFokus. Jag har precis tagit tag i länkarna där och rensat bort allt inaktuellt och har en speciell grupp för medlemmarnas bloggar.

  2. Det blev verkligen härligt! 🙂
    (ska läsa vidare i dina inlägg, kronologisk ordning, så får jag se hur det gick med övervintringen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: