Frösådd av vit salvia

Som vanligt så ligger jag efter med nästan allting, men idag fick jag äntligen fröerna av den vita salvian (Salvia apiana) i jorden. Har fått lära mig att den ska stå ganska varmt när de ska gro, mellan 20 och 30 grader varmt. Vet inte riktigt hur jag ska fixa det men vi får hoppas att någon av dem kommer upp i alla fall.

Jag blev nyfiken på hur den vita salvian användes innan den blev så populär bland newage-anhängare så jag books.googlade en sväng och detta är vad jag hittade.

Den har tidigare använts hos vissa kaliforniska stammar vid förkylning, ögon- och hudsjukdomar och vid gynekologiska besvär.

Chumash-stammen kallade plantan ”alikhshanuch”, vilket betyder ”askfärgad” och beskriver färgen på bladen. Jägarna brukade ha blad från plantan i munnen så att inte hjorten skulle upptäcka honom. Att ha löven på huvudet sades bota huvudvärk.

Den vanligaste användningen av vit salvia idag hos Chumash-folket är som en renande rökelse vid ceremonier och sammankomster. Men detta användandet finns inte beskrivet hos de tidigare Chumasherna men troligast är att denna sedvana utvecklats från liknande bruk av den kaliforniska malörten (Artemisia californica). Detta bruk rörde sig king hanteringen av de döda. När någon dött och liket fortfarande låg kvar i huset så placerade man kvistar av malörten överallt som ett desinfektionsmedel. Man brände den som en rökelse för att rena huset efter en begravning och användes också som bränsle på den eld man brände den dödes ägodelar och tillhöigheter på. De anhöriga renade sig själva genom att tvätta sitt hår och ansikte i vatten som de låtit malörten dra i.

Så dagens användande av vit salvia kan ha sina rötter i riter och ceremonier kring döden och de döda även om det var en helt annan ört som användes ursprungligen.

Källa:

Chumash Ethnobotany av Jan Timbrook och Chris Chapman
Native American Ethnobotany av Daniel E Moerman 

~ av Bappho på april 25, 2011.

2 svar to “Frösådd av vit salvia”

  1. Tusen tack för den berättelsen… Vilken härlig blogg du har…

    Kram Lilitha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: