Divelbast

Nu blommar tibasten (Daphne mezereum) i skogen med sina lila blommor på bar kvist och starkt väldoftande. Eller divelbast som man en gång i tiden sa här i Hälsingland. Jag tog en tur med min kamera för att fånga den på bild. En riktig femme fatale, både vacker och dödligt farlig. Hela växten är mycket giftig, bark, bär och blad. Artnamnet mezereum kommer från det persiska ordet madzaryon som betyder förgörare av liv. Och kanske var det därför man endast rekommenderade att smörja in tibasten utanpå magen vid försök till abort förr i tiden enligt tysk folkmedicin. Ingen växt att leka med alltså. Se men inte röra!

Ändå har den en gång i tiden använts kosmetiskt, på kinderna för att få dem röda och vackra. Men efter ett flitigt användande så förstörde man huden istället och fick fullt med synliga, ytliga blodkärl.

Dess magiska användning i folktron är som ett avvärjande medel och oftast har den använts tillsammans med vänderot. >>Tibast och Vänderot, stå mig emot!>>, säger trollbackan i en folksaga.

Förr i tiden, i alla fall i Värmland så förekom det att man band fast tibast i kossornas rumpor för att skydda dem från skogstjuren.

>>Tibast kaller vi tjursbast, å när de hadde för säj att skogstjuren re konna, så skulle de binne tjursbast ve rumpa på konna, så kunne inte skogstjuren i sej på dem. – När skogsråa har kor, så har ho väl tjur mä.>> F. d. hyttarbetaren Gustav Hjelm, f. 1859 i K. (Vrml, Karlskoga 1932.)

Skogstjuren eller trolltjuren som den också kunde kallas var en sjukdom, varigenom kor som går i bete, mister mjölken. Kon har ett uppskrämt utseende och ser sig ofta åt sidorna vilket fick allmogen att tro att en skogstjur (som tillhörde skogsrået) umgåtts med kon.

Undrar om den fungerar avvärjande mot mänskliga tjurar också!

Enligt Elsevier’s Dictionary of Plant Lore så ska Tibast vara ett Tors-träd p g a de röda bären och vara förknippad med åskan. Men jag vet inte vilka belägg det finns för det. Däremot så skvallrar ti:et i namnet att det finns en koppling till Tyr. Men ordet tyr betyder också bara gud, så vilken gud som ämnas kan ju vara lite knepigare att lista ut.

~ av Bappho på april 21, 2011.

4 svar to “Divelbast”

  1. Vad intressant! Hoppas att du skriver mer om växter…me like 🙂

    • Jag har planerat att den här sidan ska få fungera lite som en dagbok. När jag går ut och samlar någon växt för att ha för magiskt bruk så ska jag också skriva något om växten här. Men sen så vet jag ju också hur tiden rinner iväg just på sommaren så vi får se hur flitig jag kommer att vara 🙂

  2. Intressant läsning. Vi hittade Tibast nyss när vi vandrade förbi en fäbod uppåt skogen, doftade underbart. Visste först inte vad det var men A fick svar på FB. Då kom jag på att du skrivit ett blogginlägg om den 😉

    • Jag hittade också tre nya buskar i förrgår när vi tittade på blåsippor med mamma så nu har jag sex olika ställen att kolla varje vår 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: