Äntligen är våren här!

Sångsvanar, tranor, gäss och änder har landat vid sjön. Flockar av tofsvipor, rödvingetrastar, bergfinkar och taltrastar. Ringduvor sitter och kuttrar i toppen av min asp. Koltrasten sjunger i skogen och storspovens spöklika drillande hörs över ängarna. Isen ligger fortfarande kvar och det är mycket snö i år som ska smältas, men aprilvädret med sol, regn och stormar gör sitt och vårbäckar tittar fram i vart dike och forsar fram mellan stock och sten och ner för branter i skogarna. Tussilagon lyser gul och hälsar vårsolen välkommen och blåsippan med sina vintergröna hjärtformade blad tittar blygt fram.

I bergsregionen i North Carolina bland cherokee-indianerna användes ibland blåsippan som ett kärleksmedel och kallades för ”hjärtblad”. Blåsippan ingick också i en dryck som sades bota mardrömmar, speciellt om de handlade om ormar. Den kunde även hjälpa mot syner och visioner av ”de små”, vättarna, älvorna.

Theocritus nämner tussilagon (engelska: Colt’s foot) i en besvärjelse för att hindra en älskare att vandra runt.

”Coltsfoot is an Arcadian weed that maddens, on the hills, the young stallions and fleet-footed mares. Ah! even as these may I see Delphis; and to this house of mine, may he speed like a madman, leaving the bright palaestra.”

Annars kan den användas för penningmagi, vid divination och i rogivande rökelseblandningar. Vårens allra första blomma som bär solens färg passar också utmärkt som altardekoration vid vårriter. Bind girlanger av den och häng upp.

Jag älskar att knalla runt i skogen vid den här tiden. Framkomligt innan all grönska växt sig meterhög och inga myggor heller och allt detta smältvatten som hittar sin väg ner till vattendragen. En helt egen värld som bara finns en liten, liten stund varje år.

~ av Bappho på april 11, 2011.

Ett svar to “Äntligen är våren här!”

  1. Ja det är en härlig tid nu, varje dag är det något nytt 🙂 Älskar också att vandra omkring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: