Gåsridande gudomar

Jag var på tidig morgonpromenad med min nyfunna vän, den svarta schäfertiken Bella. Det var grå himmel och tät dimma, löften om vår låg i luften och en flock grågäss kom flygandes över sjön för att landa på isen. Kanske var det dimman som förvrängde min syn eller den tidiga gryningstimmen, men jag tyckte mig precis se någon eller något gränslandes en av gässen.

Det fick mig genast att tänka på de gudinnor som associeras med gäss och svanar och som ibland avbildas ridandes på dem. Tankar på fertilitet och jorden som väcks till liv samtidigt som de migrerande fåglarna når våra breddgrader.  Många av dessa gudinnor är alternativt livs och dödsgudinnor. Fågelvägen, vintergatan är ju också vägen till dödsriket så ett bättre symboliskt ridjur kan väl inte hittas än gåsen, svanen eller tranan som också fungerat som budbärare mellan världarna i flera myter och kulturer. Inte konstigt heller att en gudom som ibland sägs vandra här bland oss på jorden också väljer någon av dessa fåglar som sitt riddjur.

Något jag också hittade var att åtminstone två, kanske tre gåsridande gudinnor också sägs vara de som gav människorna skriftspråket. Jag behöver dock hitta lite mer källor på detta, men igen tänker jag då på Oden och hans upplockande av runorna.  Gäss har också associerats med krig och krigsgudar bland kelter och germaner och ben från gäss har hittats i krigares gravar.

forts.

~ av Bappho på april 5, 2011.

2 svar to “Gåsridande gudomar”

  1. Intressant inlägg =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: