Kyphi

I söndags så var det dags för haggorna att hålla kråkting och rökelsetillverkning stod på schemat. Men efter ett tvåtimmarspass med senegalesisk dans och en supergod sushi-middag så var det soffläge som gällde och jag som var förkyld hade bestämt mig för att åka hem vid småtimmarna, fick göra kyphin, rökelsen själv hemma dagen efter.

Min stora beställning från bl a Alchemy Works hade inte kommit så jag fick nöja mig med att göra en mindre sats med det jag redan hade liggandes i mina skåp.

Dagen innan hade jag klippt russinen i små, små bitar som jag sedan lät ligga och dra i vin över natten. Sedan var det bara att mortla alla torra ingredienser och försiktigt blanda i små mängder av russinen som fått rinna av ordentligt. Jag kramade t o m ur dem så gott jag kunde innan. Sedan tillförde jag en lagom mängd honung och tryckte och klämde ihop till riktigt tajta bollar som nu ska få ligga och torka någon månad och gärna få ligga och mogna också. Blandningen måste fungera som en bra salva för mina fingertoppar blev som siden och min tumme med vintriga självsprickor blev nästan som ny.

Kyphi är en egyptisk rökelse som användes vid religiösa ceremonier och även som ett läkemedel. Redan i pyramidtexterna, som är de äldsta religiösa skrifterna som hittats 2400-2300 f.Kr., omnämns den. Det finns flera recept bevarade i olika varianter men något som alltid finns med är vin, russin och honung.

~ av Bappho på mars 1, 2011.

5 svar to “Kyphi”

 1. Jag tycker du har så intressanta artiklar och tips =)
  Alltid lika trevligt att titta in här inne.

  Trevlig vecka =)

 2. Tackar!

  Önskar även dig en trevlig vecka 🙂

 3. […] Just Kyphi är mycket gammalt och det första receptet hittades i Egypten. Jag har gjort en något bondvariant då jag inte hade alla kådor jag ville hemma. […]

 4. Hej jag vill gärna lära mig att tillverka denna rökelse. Har Du möjligen ett recept som är idiotsäker tack

  • Nej, det har jag inte. Men se till att hälften, eller i alla fall en tredjedel av de torra ingredienserna är harts och kådor plus att ha i de blötläggda russinen och honungen med försiktighet, lite i taget så att degen inte blir för blöt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: