Rönnkors

Jag har prövat att linda ett rönnkors med samma teknik som man gör med de sydamerikanska ojo de dios, guds öga fast med min nyköpta ulltråd och inte så långt ut i kanterna. Jag vill ju att det fortfarande ska vara ett rönnkors. Det blev ganska fint med den tunna tråden så jag tog en extra sväng till Mias Loppis och köpte mig en blå rulle också så att jag kan variera mig lite.

Rönnkors har man använt till allt från att skydda mot farliga väsen i boningshuset, fähuset och i mjölk- och smörbyttan, mot att döda ska gå igen då man lade korset under den dödes huvud i kistan, och att betvinga ormar.

Rönnens goda egenskaper beskrivs ofta i folktron, speciellt de röda bären som t o m fungerat som gudarnas och de dödas föda (Irland).

Rönnen var också helgad till Tor eftersom den räddade honom när han skulle korsa en flod. Det finns en annan koppling till Tor också, enligt indo-europeisk tradition så förknippas träd med röda bär med åska och sägs vara födda ur blixten och just därför också skydda mot blixtnedslag.

Det rönnen dock var mest känd för var dess skyddande egenskaper mot häxor och deras konster, djävulen, onda andar och det onda ögat.

Det sägs att en piska eller stav gjord av rönn kan bryta en förtrollelse i ett slag.

The spells were in vain, the hag returned
To the queen in sorrowful mood,
Crying that witches have no power
Where there is a row’n tree wood.

Jag snodde sedan en tråd, blå och röd som jag drog igenom en pärla jag gjort i aspträ som jag ska hänga upp den i. Jag ska nog också borra några hål i foten och i armarna på korset så att jag kan hänga tofsar, trådar, pärlor och små amuletter. Jag laddar upp lite fler bilder här när jag blir klar.

Om rönnen, källa: Elsevier’s Dictionary of Plant Lore av D. C. Watts

~ av Bappho på februari 19, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: