Dockornas ö

Isla de las Muñecas, Dockornas ö, ligger bland Xochimoskanalerna utanför Mexico City och här huserar hundratals övergivna dockor, en del utan armar och ben, andra mögliga och förstörda av väder och vind. En skrämmande syn redan mitt på dagen, men samtidigt lockande och faschinerande.

Det sägs att öns enda boende Don Julian Santana en dag för 50 år sedan hittade kroppen av en död liten flicka. Händelsen förföljde honom och han fick ingen ro, så när han en dag hittade en docka som kom flytande i kanalen så hängde han upp den i ett träd som en gåva till flickan och för att lugna hennes ande och beskydda ön från fler hemskheter.

En docka i ett träd räckte dock inte för att lugna Don Julian. Han fortsatte att leta efter övergivna dockor eller delar av dem i kanalen eller bland sopor de gånger han lämnade sitt hem. Till slut började han byta till sig dem med hjälp av den frukt och de grönsaker han odlade.

Historien fick ett tragiskt slut 2001 då Don Julian själv drunknade i kanalen precis som den lilla flickan. En del säger att plågade andar hade tagit sin boning i dockorna och som sedan iscensatt hans död. Andra säger att det var en olycka och att dockorna har tagit över som väktare över ön.

~ av Bappho på februari 13, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: