Februaripromenad

Det må vara vinter, minusgrader och oframkomliga lager av vit snö. Men man kan känna hur det pirrar i kroppen av förväntan. Vibrationer av att det rör sig där nere i jorden som kan kännas genom alla isiga lager. En sol som faktiskt värmer så fort den stigit upp. Februari, då allting vänder. Iiiiihhhh…. Ronja vårskrik!

Nu är det ganska hård skare så att det försiktigt går att ta sig en bit in i skogen utan skidor eller snöskor så jag passade på att plocka med mig lite enris hem. En del ska jag torka till rökelse men jag brukar också binda små knippen som jag hänger vid dörröppningar eller fönster. Enen är starkt beskyddande. Är man händig så kan man binda vackra kransar eller andra små konstverk. Själv binder jag bara snabbt ihop en bunt och brukar vid jämna mellanrum byta ut dem och då bränner jag de gamla på öppen eld.

Den idylliska naturpromenaden fick dock ett abrubt slut. Två stora skövlingsmaskiner rullade in i byn mot min mammas hus för att skala av det sista som finns kvar. Trodde inte att det kunde bli värre men tydligen. Gör så ont i hjärtat på mig. Minns när vi flyttade hit och alla skogar var intakta. Fuktig grön mossa som bäddade in varje sten och fallen fura. Vackra bäckar som slingrade sig fram jämsides med de urgamla upptrampade stigarna. En naturlig källa öster om huset där jag kunde hämta vatten till mina små projekt och så våra hemliga kantarellställen. Tänk att en hel värld kan raderas ut på bara någon dag för att sedan aldrig mer komma tillbaka.

Men nu ligger skogens öga
av starren för alltid släckt,
en stirrande glanslös yta,
av smutsiga mossor täckt.
……..
I stoftet släpades kronan
på stönande, fallen kung,
det trotsiga, vilda blodet
förrann mellan fredlig ljung.

Gustaf Fröding – I skogen

When the Earth was not blessed yet (before Christianization), then trees talked, but now trees do not talk so people will not feel pity when cutting them. (Litauen)

~ av Bappho på februari 9, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: