Loppisfynd

Varje vecka brukar jag göra en sväng till stadens allra bästa, största loppis, främst för att kolla in kläder, men den här gången var jag på jakt efter en liten trälåda att göra en spegelask av. Hittade ingen förstås men däremot en jätterulle av rött hemspunnet ullgarn. En trollbackas bästa vän och som kommer räcka en mindre livstid.

Rött ullgarn har används som beskydd från det onda och som givare av lycka i en mängd olika kulturer. Vilket kanske inte är så konstigt. Rött är ju färgen på själva livet, vårt blod. Att enkelt knyta en bit runt en arm eller ett ben kunde jaga väck sjukdomar som tilkommit genom förgörning eller användas preventivt.

Vid tillverkning av allehanda amuletter så kan det ge extra beskydd att binda eller smycka med och om man ska göra en besvärjelse och inte har några personliga delar såsom naglar och hår så kan man använda en bit av den röda ulltråden istället. Låter man personen ifråga andas på den i smyg när de sover så blir det extra kraftfullt.

Ullgarn har också använts i de små lådorna och krusen där hjälpanden bodde och bjäror tillverkades av små nystan. Burkar fyllda med ulltrådar har också brukats som beskydd för man trodde att det onda väsendet var tvungen att stanna och räkna alla trådarna.

Färgen röd står för passion, styrka, makt, kärlek, lust, energi, vitalitet, mod och hälsa.

 

~ av Bappho på januari 29, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: