Nattligt möte

Jag passade på att göra lite drömarbete igår kväll när yngsta dottern var utflugen över natten. Det har varit lite dåligt med sånt nu i vinter när vi alla kamperar på utdragssoffor i vardagsrummet för att hålla värmen.

…efter en stund befann jag mig på en slätt i Belarus. Det var midnatt, mörk himmel och stjärnklart. En ensam eld brann på slätten. När jag gick närmre såg jag tre äldre kvinnor sitta vid brasan och småprata med varandra. De hade enkla kläder i mörkblå färger, fårade ansikten och vita hucklen på huvudet. De var placerade så att den äldsta och den mest kunniga av dem satt närmast och den yngste av dem satt längst bort. De var sierskor, trollkvinnor från norr. Jag konverserade med den äldre kvinnan en lång stund om saker jag inte vill yppa här.

Innan jag skulle gå bad jag om deras namn. Plötsligt förvandlades hela vyn av slätten, elden och kvinnorna till en gammal oljemålning som satt på en vägg i en korridor på ett universitet. Det såg precis ut som en målning av nornorna eller de grekiska moirerna. När jag gick närmre målningen kunde jag se deras namn som signaturer. Den äldsta som suttit längst fram hade ett namn som var målat stort och som var lättläst. Första halvan av namnet avslöjade vilken gudaätt hon tillbad och slutet av namnet berättade vilken roll hon själv hade. Jag kunde även läsa den andra kvinnans namn men den tredjes namn var skrivet med så små, små bokstäver så det gick inte att tyda alls.

~ av Bappho på januari 16, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: